ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους στο Φαρμακονήσι

thanou
prosfyges----2
greece-migra_1

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι επιχειρήσεις του λιμενικού για τον εντοπισμό επιζώντων στο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Φαρμακονήσι. Ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων είναι 34 νεκροί, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και δέκα μικρά παιδιά.

Στην περιοχή βρίσκονται ακόμη δυνάμεις του λιμενικού που διεξάγουν έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες, αν και οι ελπίδες για κάτι τέτοιο λιγοστεύουν ώρα με την ώρα. Στο νησί έχει μεταβεί ο αρχηγός του λιμενικού, προκειμένου να συντονίσει τις έρευνες.

Εν τω μεταξύ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, αφού οι Αρχές δεν έχουν μπορέσει να εξακριβώσουν πόσοι επιβάτες ταξίδευαν με το πλοιάριο που βυθίστηκε.

Μεταξύ των θυμάτων οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται έξι γυναίκες και οκτώ άντρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από τη θαλάσσια περιοχή τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 31 είχαν καταφέρει καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να κολυμπήσουν και φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων επέζησαν στους 99.

Στο Φαρμακονήσι αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ενώ στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προΐσταται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β υπαρχηγός του σώματος Νικόλαος Πατρινός.

Στην περιοχή χθες, Κυριακή, επιχειρούσε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Η ηγεσία του σώματος ήταν επί ποδός για το συντονισμό της όλης επιχείρησης που γίνεται στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας. Για το συμβάν έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ο οποίος σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη.

Θάνου: Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές κατά της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, έστειλε σήμερα από την Μυτιλήνη η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου. Τους αποδέκτες του μηνύματος αυτού σκιαγράφησε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της έκρηξης των προσφυγικών ροών. «Σε όσους, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής», είπε η κ. Θάνου-Χριστοφίλου ανοίγοντας προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μυτιλήνη που γίνεται παρουσία και εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστίας.

Ειδικότερα, η σύσκεψη της οποίας προΐσταται η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, συγκαλείται με τη συμμετοχή της Υπατης Αρμοστίας αλλά και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

«Η Ελλάδα, διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα: Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το οποίο διογκώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα, που συνέπεσε με την θητεία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης», ανέφερε κατά την εισήγησή της η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ούτε στιγμή να αγνοεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας που οφείλουμε σε συνανθρώπους μας εξαναγκαζόμενους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θεωρούμε δε ότι οι μεμονωμένες φωνές που ακούγονται μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμές εναντίον της Ελλάδος, είναι απαράδεκτες. Σε όσους λοιπόν, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να εξάρω την εξαιρετική, άοκνη και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας στις ελληνικές θάλασσες και ακτές», τόνισε η κ. Θάνου-Χριστοφίλου και πρόσθεσε: «κατά την άποψή μας όλα τα κράτη οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η λύση είναι να καταβάλουμε όλοι μαζί, κάθε δυνατή προσπάθεια- ώστε να σταματήσουν τα αίτια που προκαλούν το μεγάλο αυτό προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα και παράλληλα, για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη, να το διαχειριστούμε, επίσης όλοι μαζί, αφού όπως προείπα είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές. 'Αποψη που αναγνωρίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη όπως προκύπτει από τις επαφές μας με την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού».

Ανέφερε επίσης ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στις συχνές επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικώς τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, όπως και με πρέσβεις φίλων χωρών, καθιστά σαφές ότι ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα του ζητήματος, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, τους κατοίκους της Λέσβου και ειδικότερα της Μυτιλήνης, για την υπομονή που επέδειξαν καθ' όλη την περίοδο των δύσκολων ημερών -εξαιτίας του απρόσμενου και ιδιαίτερα μεγάλου όγκου των ροών- και να τους συγχαρώ, διότι παρά τη δοκιμασία, επέδειξαν ταυτόχρονα παραδειγματική αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Να συγχαρώ επίσης και να ευχαριστήσω όλους όσους με συνεχείς και άοκνες προσπάθειες και σε αρμονική συνεργασία με την κυβέρνηση, συνέβαλαν στην ταχεία και αποτελεσματική διευθέτηση της σοβαρότατης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί: Την αυτοδιοίκηση, τους Διεθνείς Οργανισμούς, τους εθελοντές και τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και όπως προείπα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και των Σωμάτων Ασφαλείας», είπε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στόχος της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη ήταν να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά την υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων, τα οποία αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε συνδυασμό βέβαια με τα υφιστάμενα ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρα.

Η προσπάθειά της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, εστίασε:

-στην επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης

-στην ενίσχυση των σχετικών δομών με εξοπλισμό και στελέχη

-στην βελτίωση των συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης και

-στην έγκαιρη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος παίζει το Συντονιστικό Όργανο που θέσπισε η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση και το οποίο συγκροτείται από στελέχη όλων των υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό και προσφυγικό. Είπε επίσης ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου, μεθαύριο δηλαδή, να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης δόσης εκ ποσού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Επίσης, ήδη υλοποιείται η ίδρυση νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, σε περιοχή της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και ένα ακόμη κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα εκτονώσει τις συγκεντρώσεις στην Ειδομένη.

«Μετά την περιήγησή μου στο λιμάνι καθώς και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Μόρια, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των αρμοδίων ότι η Μυτιλήνη εμφανίζει πλέον πολύ βελτιωμένη εικόνα, μετά και την αναχώρηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες περίπου 20.000 προσφύγων και μεταναστών και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τους ίδιο εντατικούς ρυθμούς.

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και στη συνέχεια.», είπε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Χίο

H Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, επισκέφθηκε χθες Σάββατο τη Χίο. Η κ. Θάνου-Χιστοφίλου, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κώστα Μουσουρούλη, είχε συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστίνα Καλογήρου καθώς και τον Δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ενεργειών που έγιναν στο νησί με στόχο τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός επεσήμανε την αρμονική συνεργασία που είχε με όλους τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του έκτακτου προβλήματος που προκάλεσε ο μεγάλος όγκος των εισροών ο οποίος αυξήθηκε απρόβλεπτα.

Χθες η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Χίου προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την προσέλευση στο γεύμα η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που έγινε από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για τους πρόσφυγες.

Κατά τον χαιρετισμό της στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Χίου, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία της στη Χίο, όπως και η αντίστοιχη, προγραμματισμένη για αύριο, στη Λέσβο, ήταν επιβεβλημένη λόγω του προβλήματος που υπέστησαν τα νησιά από την αυξημένη ροή προσφύγων, για την οποία όπως είπε: «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, όλοι οι υπουργοί, όλα τα μέλη της κυβερνήσεως, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρότι η μικρή θητεία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα βάρη τα οποία επωμίσθη (η κυβέρνηση)".