Οι ναυαγοί υπέδειξαν 7 διακινητές

Οι ναυαγοί υπέδειξαν 7 διακινητές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά διακινητές συγκαταλέγονται μεταξύ των διασωθέντων του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά του Φαρμακονησίου, ξημερώματα Κυριακής. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροήν, διακίνηση και παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω.

Η ανάμειξή τους στην υπόθεση προέκυψε από καταθέσεις προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν στο ξύλινο πλοιάριο. Aπέδωσαν στους επτά συλληφθέντες κεντρικό ρόλο στην οργάνωση και υλοποίηση του μοιραίου ταξιδιού, ενώ υπέδειξαν τον έναν από αυτούς ως τον κυβερνήτη του σκάφους που στις 2 π.μ. της Κυριακής ανετράπη ανοικτά του Φαρμακονησίου, παρασύροντας στον θάνατο 34 άτομα.

Οι κατηγορούμενοι, πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και δηλώνουν Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι επτά φερόμενοι ως διακινητές να είναι Τούρκοι υπήκοοι. «Από την προανάκριση που διενεργεί η Λιμενική Αρχή Λέρου προκύπτει ότι επτά αλλοδαποί φέρονται ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά των παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος. Από τις μαρτυρίες των διασωθέντων προκύπτει ότι οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την πόλη Ντιντίμ της Τουρκίας, καθώς και ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 133 άτομα. Αν και το ταξίδι με φουσκωτές λέμβους από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κοστίζει συνήθως 1.000 ευρώ, οι διακινούμενοι δήλωσαν ότι κατέβαλαν στο δουλεμπορικό κύκλωμα 2.500 ευρώ έκαστος προκειμένου να ταξιδέψουν με μεγαλύτερο και ασφαλέστερο, όπως νόμιζαν, πλοιάριο. Οι 99 διασωθέντες του ναυαγίου φιλοξενούνταν μέχρι και χθες σε δύο ξενοδοχεία της Λέρου που μίσθωσε για τον σκοπό αυτό η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι πρόκειται να μεταβούν στη Ρόδο, όπου μεταφέρθηκαν οι 34 σοροί που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα προκειμένου να γίνει διαδικασία αναγνώρισης – ταυτοποίησης των πτωμάτων. Στους 34 αλλοδαπούς που έχασαν τη ζωή τους συγκαταλέγονται τέσσερα βρέφη και 11 ανήλικοι. Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου έλεγαν χθες ότι «μεταξύ των διασωθέντων υπάρχουν οικογένειες που έχουν χάσει από ένα έως τέσσερα μέλη τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή