Συνταγογράφηση δραστικής ουσίας με καθυστέρηση

Συνταγογράφηση δραστικής ουσίας με καθυστέρηση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δριμύ κατηγορώ» εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή εξαπολύει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας. Οι γιατροί, που είναι ριζικά αντίθετοι με το μέτρο, καταγγέλλουν τον κ. Κουρουμπλή ότι αναίρεσε τον εαυτό του, καθώς λίγους μήνες αφότου επέτρεψε την παράλληλη συνταγογράφηση εμπορικής ονομασίας φαρμάκου και δραστικής, εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία επαναφέρει τη συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι η «επιστροφή» στο προηγούμενο καθεστώς συνταγογράφησης είναι μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Ο κ. Κουρουμπλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο στις 12 Αυγούστου 2015, ωστόσο αυτή τέθηκε σε εφαρμογή με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση: μόλις την περασμένη Πέμπτη αφαιρέθηκε από τους γιατρούς η δυνατότητα αναγραφής εμπορικής ονομασίας στη συνταγή. Αλλωστε, σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου των εισερχομένων στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α.Ε. (που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), η εγκύκλιος έφτασε στην ΗΔΙΚΑ στις 4 Σεπτεμβρίου 2015.

Εν τω μεταξύ, προς υλοποίηση βαίνει άλλη μία διεθνής υποχρέωση της χώρας για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών πολλών γενοσήμων και εκτός προστασίας πατέντας σκευασμάτων. Ηδη έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που υπογράφει ο υπηρεσιακός υπουργός Αθανάσιος Δημόπουλος, βάσει της οποίας θα εκδοθεί –πιθανότατα τον ερχόμενο μήνα– το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ανεξάρτητα της ημερομηνίας κυκλοφορίας τους, η τιμή των εκτός πατέντας ορίζεται στο 50% εκείνης που είχαν πριν χάσουν την πατέντα τους και των γενοσήμων αντίστοιχα στο 32,5%. Σήμερα αυτό ισχύει μόνο για όσα φάρμακα κυκλοφόρησαν ή έχασαν την πατέντα μετά το 2012. Ωστόσο, η νέα υπουργική απόφαση συνεχίζει να «προστατεύει» φθηνά φάρμακα (με τιμή χαμηλότερη των 12 ευρώ για τα εκτός πατέντας και 7,8 ευρώ για τα γενόσημα), για τα οποία δεν προβλέπεται μείωση τιμής, για λόγους –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά– «προαγωγής της χρήσης οικονομικότερων θεραπειών και προάσπισης της δημόσιας υγείας και προκειμένου να μη διακυβευθεί η επάρκεια των προϊόντων για τις ανάγκες των ασθενών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «στόχος της ανατιμολόγησης είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων για τη δημόσια υγεία». Εκτίμηση για το ποσοστό αυτής της μείωσης αναμένεται να έχει ο ΕΟΦ περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή