ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας

dyo-nea-kentra-filoxenias-2101748

Εντείνονται οι ανησυχίες για αύξηση των μεταναστευτικών ροών και από διαδρομές πλην του ανατολικού Αιγαίου με ορατό τον κίνδυνο πολλοί μετανάστες να εγκλωβιστούν στη χώρα μας μετά την απόφαση πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους μέχρι νεωτέρας.

Προς το παρόν, το μεταναστευτικό εντός συνόρων βρίσκεται «υπό έλεγχο» σε νησιά και Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, κανείς να μπορεί να εγγυηθεί τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται, όμως σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δεν θα είναι έτοιμα πριν από τρεις εβδομάδες «αν όλα πάνε καλά με βάση τους σχεδιασμούς». Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι στο προσφυγικό δεν υπάρχουν μόνιμες λύσεις. «Εχει φτιαχτεί ένα σύστημα ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα λειτουργούμε. Ετσι αποσυμφορήθηκε η Λέσβος, έτσι αδειάζει και η πλατεία Βικτωρίας. Ομως δεν είμαστε μάγοι, μπορεί να αυξηθούν οι ροές ξαφνικά και να έχουμε πάλι πρόβλημα» διευκρινίζει ο κ. Μουζάλας. Εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα καταφέρει τελικά να συμφωνήσει και να διαχειριστεί το θέμα. «Αν όχι, θα είναι σαν να θέλει να αυτοκτονήσει».

Το κέντρο πρώτης υποδοχής και απογραφής προσφύγων που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο θα είναι χωρητικότητας 500-700 ατόμων. «Η λογική είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν κάπου να μείνουν για τις 2-3 ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής τους. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων μέσα σε κατοικημένες περιοχές» τονίζει ο κ. Μουζάλας. Στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επισκέψεις υπευθύνων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ αναμενόταν να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Παράλληλα, προχθές, αργά το βράδυ ειδοποιήθηκε ο δήμος Αθηναίων να καθαρίσει την πλατεία Βικτωρίας. Τα άτομα που είχαν καταλύσει στην πλατεία (περίπου 300 άτομα σύμφωνα με εκτιμήσεις) μεταφέρθηκαν στην εγκατάσταση στον Ελαιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αφγανοί που βρίσκονταν στον Ελαιώνα αναχώρησαν, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να στηθούν και κάποιες σκηνές εφόσον χρειαστεί να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα. Πάντως χθες -μετά τον καθαρισμό από συνεργεία του δήμου- στην πλατεία Βικτωρίας συγκεντρώθηκαν εκ νέου περίπου 200 μετανάστες. Στελέχη, του δήμου Αθηναίων τονίζουν ωστόσο ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πολλές λύσεις εφόσον υπάρξει συνεννόηση και οργάνωση. Οπως εξηγούν, υπάρχει μεγάλη διάθεση προσφοράς από πολίτες και οργανώσεις.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο οι ροές μεταναστών δεν έχουν σταματήσει, ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, είναι διαχειρίσιμες. Καθημερινά φτάνουν περίπου 2.000 μετανάστες, οι οποίοι όμως ταυτοποιούνται άμεσα και φεύγουν για την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από το νησί. Με επιστολή του χθες ο δήμαρχος επισημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν μετανάστες στο νησί και ζητεί την ίδρυση δύο ακόμα κέντρων ταυτοποίησης στη Λέσβο. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 μετανάστες έφτασαν χθες στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου.