Πρόστιμα σε υπαίθριους πωλητές

Πρόστιμα σε υπαίθριους πωλητές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο στη Λέσβο, για παραβάσεις μέσω των οποίων επιχειρείτο στην πραγματικότητα η εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών. Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία προχώρησε και σε τρεις μηνυτήριες αναφορές εναντίον παραβατών. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, πάντως, εκτιμά ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ήταν μεμονωμένα.

Σημειώνεται ότι με αφορμή έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή σχετικά με παρατηρούμενα φαινόμενα αθέμιτης κερδοσκοπίας σε περιοχές υποδοχής μεταναστών και προσφύγων αποφασίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου να αποσταλεί στη Λέσβο τετραμελές κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Κατά το διάστημα παραμονής του κλιμακίου στο νησί, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού κυρίως σε καταστήματα εστίασης – αναψυχής, καθώς και σε περίπτερα, μίνι μάρκετ, κ.λπ., με τα οποία λόγω θέσης κοντά στο λιμάνι έρχονται σε άμεση επαφή οι πρόσφυγες, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και ειδικότερα στους χώρους διαμονής των προσφύγων-μεταναστών. Στον κλάδο αυτό άλλωστε διαπιστώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις (έλλειψη αδειών, μη έκδοση αποδείξεων), ενώ στο στεγασμένο εμπόριο, διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα πωλούμενα είδη υπήρχαν πινακίδες με τιμές λιανικής πώλησης, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, γενικά θεωρούνται «κανονικές».

Γενική άποψη είναι ότι η κατάσταση στο νησί βαίνει προς ομαλοποίηση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Εμπορίου της οικείας Περιφέρειας, τα όποια προβλήματα αφορούσαν, κυρίως, το διάστημα των προηγούμενων 2-3 εβδομάδων, όταν η προσέλευση των προσφύγων-μεταναστών ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή