Στον χώρο των εκδόσεων εισέρχεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και όχι μόνο αυτό. Η ηγεσία του ιδρύματος σχεδιάζει επίσης να ιδρύσει σχολή διά βίου μάθησης αλλά και να παράγει t-shirts, φούτερ και κονκάρδες με το σήμα του ΕΚΠΑ, κατά τα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Ο στόχος προφανής: η αναζήτηση πόρων εν μέσω σημαντικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.
Ειδικότερα, οι πόροι του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά, η κρατική χρηματοδότηση από 40.000.000 ευρώ το 2009, φέτος περιορίστηκε στα 10.000.000 ευρώ, και με βάση αναφορά του τέως υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά πρόκειται να πέσει στα 8.000.000 ευρώ το 2016. Επίσης, η επιχορήγηση του ιδρύματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι άκρως περιορισμένη (15% του αντίστοιχου ΠΔΕ για το 2009). Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ μειώνονται, ο ανταγωνισμός για την ανάληψη ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων εντείνεται, ενώ περιορίζονται και οι χορηγίες. Στον αντίποδα, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και το ίδρυμα αξιοποιεί τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (περίπου 9 εκατ. ευρώ).
Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του ιδρύματος σχεδιάζει να αναπτύξει δραστηριότητες που θα φέρουν έσοδα στο ΕΚΠΑ, πλην της σταθερής πολιτικής για περικοπή των δαπανών.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα σχέδια του ΕΚΠΑ αφορούν την ίδρυση σχολής διά βίου μάθησης σε ιδιόκτητο κτίριο ανάμεσα στην πλατεία Κάνιγγος και την οδό Πατησίων. Πρόκειται για πολυκατοικία που έχει περιέλθει στο ΕΚΠΑ μέσω κληροδοτήματος και σχεδιάζεται να στεγάσει σχολή στην οποία θα προσφέρονται προγράμματα διά βίου μάθησης με δίδακτρα. Στο κτίριο θα γίνονται τα μαθήματα, αλλά τα προγράμματα θα προσφέρονται και εξ αποστάσεως.
Το δεύτερο σχέδιο της ηγεσίας του ΕΚΠΑ είναι η ίδρυση πανεπιστημιακών εκδόσεων, οι οποίες θα έχουν ως βασικό αντικείμενο τα επιστημονικά συγγράμματα, ενώ σχεδιάζεται και η παραγωγή e-books.
Τρίτο σχέδιο είναι η παραγωγή t-shirts, φούτερ και κονκάρδων με το σήμα του ΕΚΠΑ. Τα πανεπιστήμια στα εξωτερικό έχουν τέτοια προϊόντα, τα οποία αποτελούν καλή πηγή εσόδων και βεβαίως ενισχύουν το προφίλ του ιδρύματος μέσω των αποφοίτων του. Μια τέτοια εμπορική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα και ευλυγισία στην οικονομική διαχείριση και να καλύπτει άμεσες ανάγκες «αντί να περιμένεις οκτώ μήνες να έλθει η κρατική επιχορήγηση», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Βέβαια, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε νομικό επίπεδο, για παράδειγμα να αλλάξει το καταστατικό της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ ώστε να μπορεί να έχει και εμπορικό σκοπό.
Παράλληλα, το ΕΚΠΑ ενισχύει την εξωστρέφειά του με ενέργειες όπως η συμμετοχή του στην ιδρυτική σύνοδο του διεθνούς «Δικτύου Πανεπιστημίων στον Δρόμο του Μεταξιού», στην οποία μετείχαν περίπου 90 πανεπιστήμια, από την Ιαπωνία μέχρι την Πορτογαλία και από τη Ρωσία και τη Μογγολία μέχρι την Κεϊλάνη.
Τέλος, η πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ έχει ζητήσει από τις σχολές και τα τμήματα να υποβάλουν προτάσεις για διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων. «Σημαντικός στόχος είναι να διεκδικήσουμε επιτυχώς νέα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, χορηγίες κ.λπ. μέσω ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών φορέων», ανέφερε ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος προς την κοινότητα του ΕΚΠΑ, καταδεικνύοντας ότι το αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο λειτουργίας βρίσκεται προ των πυλών των ελληνικών πανεπιστημίων.