Νέος κύκλος ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ

Νέος κύκλος ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες έρευνες με τις εισαγγελικές αρχές άλλων τριών ευρωπαϊκών χωρών διενεργεί η Εισαγγελία Αθηνών, η οποία επιχειρεί να φέρει στο φως άγνωστες και κρίσιμες πτυχές της πολυσυζητημένης λίστας Λαγκάρντ και να εντοπίσει πρόσωπα που λειτουργούσαν ως «πλυντήριο μαύρου χρήματος».

Η κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί σε κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες άνοιξε νέο κύκλο ερευνών για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ αλλά και δίοδο για την αποκάλυψη κυκλώματος που φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές προς την «Κ» κάνουν λόγο για ύπαρξη στοιχείων, που ανεβάζουν τον αριθμό των αρχικώς καταγγελθέντων ως διακινητών «μαύρου» χρήματος από τρεις σε τουλάχιστον εννέα, ενώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Οι Ελληνες εισαγγελείς με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ήδη έχουν στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία που πήραν από τον Φαλτσιανί στην πρώτη, αλλά όχι τελευταία, συνάντησή τους με το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας HSBC, τα οποία εκτιμάται, ότι ενδεχομένως να αποτελέσουν την αρχή αποκαλύψεων για συμμετέχοντες στο ερευνώμενο κύκλωμα της διακίνησης του «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει και σε επαφές με ομολόγους τους σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία που έχουν διενεργήσει σε βάθος έρευνες για καταθέτες της ελβετικής τράπεζας, τα στοιχεία των οποίων είχε υποκλέψει ο Φαλτσιανί, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τα βήματά τους και να αποκαλύψουν πραγματικούς καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ (αποτελεί το ελληνικού ενδιαφέροντος τμήμα των στοιχείων της τράπεζας HSBC).

Από τις πρώτες αξιολογήσεις των στοιχείων που παρέδωσε ο Φαλτσιανί στους Ελληνες εισαγγελείς σε «στικάκι», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που φέρεται ότι συγκροτούσαν το κύκλωμα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος – ενδεχομένως και πολιτικού προσώπου.

Ενώ αρχικά οι ερευνώμενες καταγγελίες έκαναν λόγο για τρία άτομα -και οι τρεις γνωστά ονόματα καταθετών της λίστας Λαγκάρντ που ήδη ελέγχονται- από τα νέα στοιχεία Φαλτσιανί εμφανίζονται να μετέχουν στην εν λόγω ομάδα και άλλα πρόσωπα, συνολικά περί τα εννέα, τα οποία είχαν συναλλαγές με την ελβετική τράπεζα σε ρόλο παρένθετου -και όχι μόνο- προσώπου.

Τα νέα στοιχεία Φαλτσιανί που βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της ελληνικής δικαιοσύνης ενισχύουν τις καταγγελίες για ομάδα ατόμων που κινήθηκαν κατά καιρούς στον επιχειρηματικό τομέα και που ξέπλεναν «μαύρο» χρήμα για λογαριασμό άλλων προσώπων κάνοντας χρήση σύνθετων τραπεζικών κινήσεων και πληθώρας εταιρειών.

Οι Ελληνες εισαγγελείς που μετά τις εκλογές αναμένεται να πραγματοποιήσουν και νέο ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα ώστε να λάβουν και νέα κατάθεση από τον Φαλτσιανί, μελετούν σε βάθος τα πρώτα στοιχεία που ο ίδιος τους έδωσε και επιχειρούν να συνδέσουν το παζλ των εταιρειών, των τραπεζικών κινήσεων και των παρένθετων -και όχι μόνο- προσώπων με στόχο την αποκάλυψη των διακινητών του «μαύρου» χρήματος.

Παράλληλα, οι Ελληνες εισαγγελείς -στο κλιμάκιο των ερευνών μετέχουν εκτός του κ. Ηλία Ζαγοραίου, οι Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γεώργιος Καλούδης- πέραν των επαφών με εισαγγελείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν αποστείλει ήδη αιτήματα δικαστικών συνδρομών σε Ελβετία και αλλού για άνοιγμα λογαριασμών εμπλεκομένων στη λίστα Λαγκάρντ.

Διακόσιοι στο μικροσκόπιο των αρχών

Τα αιτήματα δικαστικών συνδρομών αναμένεται να αυξηθούν από τη μελέτη των νέων στοιχείων, ενώ και οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης που «τρέχουν» τις έρευνες για τις καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ ήδη έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους για 170 άτομα, οι οποίοι κατέβαλαν φόρους και πρόστιμα, ενώ προς ολοκλήρωση βρίσκονται οι έρευνές τους για άλλους 200. Για πολλούς από αυτούς έχουν γίνει ήδη και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έως ότου πληρώσουν στα δημόσια ταμεία τα οφειλόμενα.

Πέραν των ελέγχων από τους οικονομικούς εισαγγελείς που έχουν αναγκάσει πολλούς από τους καταθέτες της λίστας να πληρώσουν, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη έρευνα για καταθέσεις 5,5 εκατ. ευρώ του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου,ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να διευκρινιστεί το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων. Ηδη ο κ. Παπασταύρου έδωσε εξηγήσεις αρνούμενος ότι τα χρήματα αυτά του ανήκουν υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα πελάτη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή