Θα μεταφερθούν σε γυμναστήρια οι πρόσφυγες

Θα μεταφερθούν σε γυμναστήρια οι πρόσφυγες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γυμναστήρια δήμων θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες που φθάνουν καθημερινά από τα νησιά, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, έως ότου δημιουργηθεί μια νέα δομή φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Την ίδια στιγμή η Λέσβος υποδέχεται 2.000-4.000 μετανάστες καθημερινά.

Εδώ και εβδομάδες εκατοντάδες μετανάστες που έρχονταν από τα νησιά κατέλυαν στην πλατεία Βικτωρίας, με αποτέλεσμα η πλατεία να έχει μετατραπεί σε υπαίθριο καταυλισμό χωρίς καμία υποδομή υγιεινής. Την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες από την πλατεία μεταφέρθηκαν στον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ωστόσο λίγες ημέρες μετά η πλατεία γέμισε και πάλι με σκηνές.

Η καταιγίδα που ξέσπασε τη Δευτέρα δημιούργησε συνθήκες αβίωτες στην πλατεία Βικτωρίας και ουσιαστικά επιτάχυνε τις εξελίξεις, παρότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση. Λόγω βροχής κάποιοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στον Ελαιώνα, οι υπόλοιποι όμως βρήκαν καταφύγιο στον σταθμό του ΗΣΑΠ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας αργά το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες (σ.σ.: όπου βρισκόταν για το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών με θέμα το μεταναστευτικό) με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με αστικά λεωφορεία οι μετανάστες από την πλατεία Βικτωρίας μεταφέρθηκαν στο κτίριο του Τάε Κβον Ντο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται «για 180-200 άτομα, στην πλειονότητά τους οικογένειες με παιδιά, που έχουν όλοι ταυτοποιηθεί ως πρόσφυγες και διαθέτουν χαρτιά». Η Περιφέρεια Αττικής έστειλε παιδιάτρους, καθώς πολλά παιδιά είναι άρρωστα, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση σε όμορους δήμους για τρόφιμα και ρούχα.

Ωστόσο, έως το τέλος της εβδομάδας το Τάε Κβον Ντο θα πρέπει να αδειάσει, διότι στο κτίριο από τις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει επαφές με δήμους για να χρησιμοποιηθούν τα δημοτικά γυμναστήρια έως ότου φτιαχτεί μία ακόμα δομή φιλοξενίας εκτός του Ελαιώνα. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου στην «Κ», υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία δεύτερου χώρου υποδοχής φιλοξενίας, αλλά «εξαρτάται από τη νέα κυβέρνηση να το υλοποιήσει άμεσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή