Το ΣτΕ θωρακίζει τα Συμβούλια Ιδρύματος ΑΕΙ

Το ΣτΕ θωρακίζει τα Συμβούλια Ιδρύματος ΑΕΙ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικρές μειοψηφίες στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα επιβάλλουν και πάλι τον… τσαμπουκά τους; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται ενόψει της σημερινής ανοιχτής ακρόασης των τριών υποψηφίων από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την εκλογή πρύτανη στο ίδρυμα. Την προηγούμενη φορά, μικρή ομάδα αντιδρώντων στον νόμο 4009 του 2011 είχε προκαλέσει επεισόδια και η παρουσίαση μέσω Ιντερνετ των θέσεων των υποψηφίων δεν έγινε. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται μετά την ακύρωση των προηγούμενων με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, την οποία παρουσιάζει η «Κ», επιβεβαιώνει τη συνταγματικότητα της διαδικασίας όπως προβλέπεται στον νόμο 4009, καταρρίπτοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρη Χασάπη.

Ειδικότερα, στις ερωτήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας θα κληθούν σήμερα να απαντήσουν η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Κωνσταντίνος Ραβάνης και ο Βασίλης Αναστασόπουλος, οι οποίοι ζητούν την ψήφο των συναδέλφων τους στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές. Οι προηγούμενες εκλογές έγιναν τον Ιούνιο του 2014. Η υπόθεση έχει ως εξής:

• Στις εκλογές του 2014 είχαν θέσει υποψηφιότητα 4 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι εκρίθησαν από την Εφορευτική Επιτροπή ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για να είναι υποψήφιοι.

• Κατόπιν αξιολογήθηκαν από το 14μελές Συμβούλιο (Σ.Ι.) του Παν. Πατρών εάν διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα. Ο κ. Θεόδωρος Χριστόπουλος έλαβε 2 ψήφους, ο κ. Αναστασόπουλος 8 ψήφους, και από 11 ψήφους η κ. Κυριαζοπούλου και ο κ. Ραβάνης. Ο νόμος 4009 ορίζει ότι προκρίνονται όσοι λάβουν τα 2/3 του συνόλου των 15 μελών του Σ.Ι. (τα Σ.Ι. των μεγάλων ΑΕΙ είναι 15μελή, αλλά σε κανένα ίδρυμα δεν έχει εκλεγεί εκπρόσωπος φοιτητών), και γι’ αυτό το Σ.Ι. προέκρινε τους Β. Κυριαζοπούλου (εξελέγη πρύτανης) και Κ. Ραβάνη, που ξεπέρασαν τις 10 ψήφους.

• Μετά από προσφυγή, το ΣτΕ δέχθηκε ότι με βάση τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης του Σ.Ι. του Παν. Πατρών, δύο ακόμη μέλη του Σ.Ι. είχαν δώσει θετική ψήφο στον κ. Αναστασόπουλο. Η απόφαση του ΣτΕ λέει: «Ο αιτών θεωρήθηκε από 10 μέλη του Σ.Ι., ήτοι από τα 2/3 του κατά τον νόμο συνόλου των 15 μελών του, ότι πληρούσε τα νόμιμα και ουσιαστικά προσόντα προς εκλογή (8 μέλη τον θεώρησαν ως κατάλληλο και τον επέλεξαν μεταξύ των τριών επικρατέστερων και 2 μέλη, αν και δεν τον επέλεξαν μεταξύ των επικρατέστερων, τον θεώρησαν ως έχοντα τα νόμιμα προσόντα προς εκλογή). Επίσης, ήταν μεταξύ των τριών πρώτων σχετικών πλειοψηφησάντων κατά τη συγκριτική αξιολόγηση των εχόντων τα νόμιμα προσόντα υποψηφίων».

• Ετσι, οι εκλογές πρέπει να ξαναγίνουν.

Αρα, το ΣτΕ δέχεται ότι τα Σ.Ι. μπορούν να κάνουν ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων και να επιλέξουν τρεις, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πανεπιστημιακών για τον πρυτανικό θώκο. Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται μετά την προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου περί συνταγματικότητας της θεσμοθέτησης των Σ.Ι. και θωρακίζει τις αρμοδιότητες του Σ.Ι. στη διαδικασία επιλογής πρύτανη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή