Λιγότερες επιλογές στο μηχανογραφικό

Λιγότερες επιλογές στο μηχανογραφικό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερες, σε σχέση με έως τώρα, επιλογές πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα έχουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016, οι οποίοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα που διαμορφώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο περιορισμός των εξεταζομένων μαθημάτων από 6 έως τώρα σε 4 ή 5 περιορίζει και τις επιλογές των υποψηφίων. Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα παράγει παράδοξα. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στις αστυνομικές σχολές αλλά όχι στις στρατιωτικές σχολές. Επίσης, όσοι θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε πολυτεχνεία και πολυτεχνικές σχολές, εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέση και στα Τμήματα Πληροφορικής θα αποκλείονται από τις ιατρικές σχολές.

Ειδικότερα, η «Κ» παρουσιάζει το νέο μηχανογραφικό δελτίο το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φετινοί τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου και όσοι απόφοιτοι λυκείου επιθυμούν να εξεταστούν με το καινούργιο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι εάν δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα θα μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Εάν επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις σχολές ενός δεύτερου πεδίου, θα πρέπει να επιλέξουν και ένα πέμπτο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, από την επεξεργασία του μηχανογραφικού δελτίο του 2016 προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Συνολικά 465 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι κατανεμημένα στα εξής επιστημονικά πεδία (ορισμένα περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός πεδία): 1ο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών σπουδών (θα οδηγεί σε νομικές, φιλολογικά τμήματα κ.ά.) με 86 τμήματα, 2ο: Τεχνολογικών και Θετικών σπουδών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.ά.) με 170 τμήματα, 3ο: Επιστημών Υγείας (ιατρικές, βιολογίες κ.λπ.) με 64 τμήματα, 4ο: Παιδαγωγικών σπουδών με 22 τμήματα, 5ο: Οικονομίας και Πληροφορικής με 86 τμήματα. Επίσης, υπάρχουν τμήματα που είναι κοινά σε δύο ή και περισσότερα πεδία.

• Παρότι τα επιστημονικά πεδία παραμένουν 5, οι επιλογές των υποψηφίων περιορίζονται. Και αυτό διότι μέχρι φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να επιλέξουν 2 από τα 5 επιστημονικά πεδία. Από το 2016 θα μπορούν μεν να δηλώσουν σχολές από 2 πεδία, όμως δεν θα μπορούν να επιλέξουν όποιο επιθυμούν από τα 5 διαθέσιμα, αλλά μόνο από 3 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.

• Οσοι θέλουν να εισαχθούν στα περιζήτητα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ως δεύτερη επιλογή θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις ιατρικές σχολές (μέχρι τώρα τις επέλεγε η πλειονότητα των υποψηφίων) και τα τμήματα Πληροφορικής των πανεπιστημίων.

• Ενώ η βάση της Στατιστικής είναι τα Μαθηματικά, τα αντίστοιχα τμήματα στα πανεπιστήμια είναι κατανεμημένα σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

• Στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής, του κινηματογράφου, των μουσικών σπουδών και στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών οι υποψήφιοι θα εισάγονται και από τα πέντε επιστημονικά πεδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

/

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή