Επιστολή γονέων στην κυβέρνηση για ΦΠΑ ιδιωτικών

Επιστολή γονέων στην κυβέρνηση για ΦΠΑ ιδιωτικών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχολικό έτος έχει αρχίσει εδώ και δύο εβδομάδες, όμως ο ΦΠΑ 23% επί των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων παραμένει. Και όσο τουλάχιστον δεν ανακοινώνεται η κατάργησή του, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα ανησυχεί γονείς και εκπαιδευτικούς. Ετσι, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας πρόκειται να απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Παιδείας Νίκο Φίλη για να επιταχύνουν την προσπάθειά τους για την αναζήτηση των ισοδύναμων μέτρων, αντί των εσόδων που πρόκειται να φέρει η επιβολή 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και άλλων εκπαιδευτηρίων. Η ανησυχία ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι –παρά την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ– εξετάζεται και η διατήρηση του ΦΠΑ στα δίδακτρα, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Ιωακείμ Καλλιβρούσης, η επιστολή θα εστιάζει στις επιπτώσεις που θα έχει ο ΦΠΑ στα δίδακτρα εάν δεν καταργηθεί πλήρως. Ενδεικτικά, χιλιάδες παιδιά –στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές– θα αναγκαστούν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον. Επίσης, τα δημόσια σχολεία θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματά τους λόγω του μεγάλου κενού σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κτιριακές υποδομές. Κατ’ επέκταση ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί σημαντικά, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση (σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση ανά μαθητή είναι 6.000 ευρώ).

Παράλληλα, εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζομένους (οι 13.000 εκπαιδευτικοί) στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες θα πληγεί. σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή