Κάλεσμα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Κάλεσμα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι αφιερωμένες φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: στο δίπολο «Βία και ανεκτικότητα». Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, από σήμερα έως και την Κυριακή, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα –περισσότεροι από 100– θα είναι αφιερωμένα στη σύνδεση της τέχνης μ’ αυτό που ταλανίζει σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Πρόκειται για ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο. Γιατί δεν αφορά μόνο την πολιτική ιδεολογία κάποιων, αλλά και την προσωπική στάση του καθενός μας απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες. Σήμερα Παρασκευή, οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα σχολεία και τους μαθητές. Το Σάββατο και την Κυριακή η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι ελεύθερη. Ας σταθούμε ενδεικτικά σε μερικές από τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης (25/9): «Συγκρούσεις και συναντήσεις πολιτισμών στα μνημεία της Ακρόπολης». Στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς (25, 27/9): «Θ-ink: τα γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία ή φθορά στα μνημεία της πόλης». Το ίδιο θέμα φιλοξενείται σήμερα και στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Κεραμεικού, στου Φιλοπάππου και στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (26/9): «Μουσική και πολυπολιτισμικό περιβάλλον». Στο Βυζαντινό Μουσείο ξεναγήσεις (26, 27/9) με θέμα «Βία και ανεκτικότητα μέσα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου». Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (25-27/9) θα γίνει ψηφιακή παρουσίαση από τις συλλογές του, με θέμα «Η ανεκτικότητα ως στοιχείο καθημερινότητας σε περιόδους ηρεμίας στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα». Το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» προβάλλει σήμερα (για τους μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Ταύρου και του 1ου Λυκείου Ταύρου) την ταινία «Τρωάδες» του Μ. Κακογιάννη, μια ταινία που τιμήθηκε το 1971 με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (25, 27/9), εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα «Μνημεία, βία και βανδαλισμοί από την αρχαιότητα ώς σήμερα». Εξίσου σημαντικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Αταλάντη, τη Λαμία, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη φυσικά (σε πολλά μουσεία της πόλης), στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στους Φιλίππους, στα Γρεβενά, στο Σουφλί, στη Φλώρινα και αλλού. Ολες οι εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να παρουσιάζουν τον ρόλο της ανεκτικότητας ως καθοριστικό παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι μέσα από πολλών ειδών παραδείγματα.

Μια σπουδαία πρωτοβουλία σε μια στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιδράσουμε στις πράξεις βίας και να αρχίζουμε να συνηθίζουμε να υποδεχόμαστε την ανεκτικότητα στη συμπεριφορά μας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή