Συμβολή του στρατού για αποκατάσταση ζημιών στη Σκόπελο

Συμβολή του στρατού για αποκατάσταση ζημιών στη Σκόπελο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο υπουργοί, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο κ. Νίκος Τόσκας, μηχανικοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλοι ειδικοί έσπευσαν χθες στη Σκόπελο, που δοκιμάστηκε από πρωτοφανείς πλημμύρες την Τρίτη το βράδυ. Στο νησί αναμένονταν με αρματαγωγό και δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού για να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση των ζημιών. Με ανησυχία αναμένουν οι κάτοικοι της Σκοπέλου το νέο κύμα κακοκαιρίας, με την ελπίδα βέβαια να μην έχει σχέση με τη θεομηνία της Τρίτης. Το βασικό ζητούμενο βέβαια είναι να συνεχιστεί η δουλειά όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και κυρίως να χορηγηθούν σύντομα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Προτεραιότητα είναι η καταγραφή από την Περιφέρεια και τους Δήμους των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, ώστε να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκατάστασης των ζημιών, τόνισε σε δηλώσεις του από το νησί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, όπου βρέθηκε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα. Το κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε το εύρος των προβλημάτων. Πάνω από 40 οικίες και καταστήματα έχουν υποστεί βαρύτατες ζημιές.

«Οι καταστροφές στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλες και σε υποδομές και σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις. Το στοίχημα είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος να κάνουν γρήγορα την καταγραφή, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη βοήθεια σε όποιον έχει πληγεί» τόνισε ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΤ 1. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «κακοτεχνίες» στο λιμάνι του νησιού (που έπαθε εκτεταμένες ζημιές), στην οδοποιία και σε άλλα σημεία, που επιβάρυναν την κατάσταση που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Υπάρχουν ευθύνες» τόνισε, αλλά σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να αποδοθούν, καθώς «πρέπει να αναζητηθούν πριν από 50 και 70 χρόνια». «Ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός απουσιάζει παντελώς, όπως και η συνείδηση που πρέπει να έχουμε για τα ρέματα, για τους αγωγούς, για όλα αυτά που μας φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σπίρτζης πάντως υποσχέθηκε «άμεση συνδρομή από την πολιτεία» και σημείωσε πως «ήδη έρχονται μηχανήματα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του ελληνικού στρατού». Ανέφερε πως το υπουργείο θα δώσει μάχη «με το τέρας της γραφειοκρατίας, για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες, όσο μπορούμε πιο γρήγορα».

Το ανησυχητικό είναι πως από χθες αργά σημειωνόταν επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές που συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις στα βορειοδυτικά. Ιόνιο Πέλαγος, Ηπειρος και Δυτική Στερεά θα αντιμετώπιζαν το πρώτο ισχυρό ράπισμα του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σήμερα Παρασκευή η κακοκαιρία θα επεκταθεί, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη Δυτική Πελοπόννησο και από τις απογευματινές ώρες στην Κεντρική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Για αύριο Σάββατο αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά (εκτός της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας), το Ιόνιο (εκτός της Κέρκυρας), την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή