Απλούστερη η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Απλούστερη η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκολότερη θα είναι η χορήγηση απαλλαγής στους μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ανακοίνωσε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα σχολεία υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων σε δασκάλους. Ενδεικτικά, στην Αττική υπάρχουν μαθητές που πηγαίνουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα στο σχολείο, αφού δεν υπάρχουν δάσκαλοι.

Ειδικότερα, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τα Θρησκευτικά. «Δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του (ή την ιδιότητα του άθεου), ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Κακώς δεν το αλλάξαμε ώς τώρα, θα το αλλάξουμε», είπε (ρ/σ Στο Κόκκινο), ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου της Τάσου Κουράκη. Μία ημέρα μετά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου, και ενώ δεν έχουν γίνει καν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η αν. υπουργός εξήγγειλε πολιτικές προθέσεις στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την απαλλαγή των Θρησκευτικών ισχύει η εγκύκλιος που εξέδωσε λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Με βάση την εγκύκλιο, απαλλαγή χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του μαθητή ή και των δύο γονέων του ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Η έκδοση εγκυκλίου κρίθηκε απαραίτητη διότι «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης». Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος εφιστούσε την προσοχή στους διευθυντές των σχολείων «να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων». Την πρόθεση για ευκολότερη χορήγηση απαλλαγών είχε εκφράσει –στις 29/1– και ο κ. Κουράκης, αλλά τίποτε δεν άλλαξε.

Ως προς την κάλυψη των κενών στα σχολεία, οργισμένοι γονείς διαμαρτύρονταν χθες για την τραγική κατάσταση στο 1ο και το 9ο Δημοτικό Ανω Λιοσίων. Στο 9ο, από τους 18 εκπαιδευτικούς υπάρχουν μόνο 7 και τα 435 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Τα ίδια και στο 1ο Δημοτικό. Την προσεχή Δευτέρα θα τοποθετηθούν οι πρώτοι 2.500 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με προτεραιότητα στα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Για το θέμα, χθες, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Αντίθετα, η κ. Αναγνωστοπούλου έσπευσε να δηλώσει ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά σε όλα τα σχολεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή