Παραμένει το αδιέξοδο με τους πρόσφυγες

Παραμένει το αδιέξοδο με τους πρόσφυγες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Απροετοίμαστος, αναποφάσιστος, δυσκίνητος, ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί εδώ και εβδομάδες να δώσει λύση στο πρόβλημα της πλατείας Βικτωρίας, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, ακραία στοιχεία βρίσκουν εύφορο έδαφος για να αυτοπροταθούν ως «σωτήρες». Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα αναζητούνται χώροι για την προσωρινή μεταφορά των μεταναστών που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά και σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Ελαιώνας, Τάε κβον ντο (που χθες άδειασε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τους παγκόσμιους αγώνες πάλης), Ελληνικό, αποδεικνύονται ανεπαρκείς λύσεις μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παραμένουν ανεκμετάλλευτες, στον βωμό κοντόφθαλμων αντιλήψεων και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση, χθες συναντήθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε μια προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης. Αμέσως μετά, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του δημάρχου και έκανε λόγο για άμεση λύση με τη συνεργασία και του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Μετανάστευσης πρόκειται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να ανακοινώσει συγκεκριμένους χώρους για τη μεταφορά των μεταναστών από την πλ. Βικτωρίας. Το σχέδιο για τη χρησιμοποίηση του πρώην εργοστασίου της Πυρκάλ στο Λαύριο εγκαταλείπεται, ενώ υπάρχουν επαφές με τον Δήμο Γαλατσίου, καθώς πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Στο «τραπέζι», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων φάνηκε πρόθυμος να διαθέσει έναν ακόμη χώρο (σ.σ. εκτός του Ελαιώνα) για τη μεταφορά των μεταναστών υπό τον όρο να εξασφαλιστεί ότι η πλατεία Βικτωρίας «θα ξαναγίνει πλατεία». Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένας ακόμη χώρος στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Οπως διευκρινίζουν πάντως πρόκειται για διαμόρφωση υπαίθριου χώρου με σκηνές και εγκαταστάσεις υγιεινής, προκειμένου να υπάρχει ένας χώρος διανυκτέρευσης.

«Ο δήμος, έστω και μόνος του, θα βοηθήσει και πάλι προσπαθώντας να εξασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως αυτή τη φορά, ότι θα εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο, να κατασκηνώνουν άνθρωποι σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της Αθήνας», τόνισε ο κ. Καμίνης μετά τη συνάντηση. Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση του δήμου για τη χρησιμοποίηση κλειστών στρατοπέδων, που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές με μικρές παρεμβάσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, που δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. «Ο Δήμος Αθηναίων θα κάνει αυτό που του αναλογεί. Προς το παρόν, δυστυχώς, φαίνεται μόνος του, γιατί δεν βλέπουμε ούτε από τους άλλους δήμους μια παρόμοια διάθεση ούτε όμως και από τις Ενοπλες Δυνάμεις να διαθέσουν έναν ελεύθερο χώρο. Ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν στρατόπεδα τα οποία ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν επιτρέπεται να έχουμε άδειους χώρους στο λεκανοπέδιο και γεμάτες πλατείες στην Αθήνα».

Πάντως εκτός από τον χώρο, ακόμη ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι με ποιον τρόπο οι μετανάστες που φτάνουν στον Πειραιά θα οδηγούνται συντεταγμένα σε συγκεκριμένους χώρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή