O βυθός του όρμου της Μεθώνης κρύβει εκπλήξεις

O βυθός του όρμου της Μεθώνης κρύβει εκπλήξεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λήξη του καλοκαιριού μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για τα αποτελέσματα των ενάλιων ανασκαφών ή ερευνών. Χθες το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε όσα διαπιστώθηκαν στην ενάλια γεωαρχαιολογική και γεωφυσική έρευνα στον όρμο της Μεθώνης και στη νήσο Σαπιέντζα, στη Μεσσηνία. Τις έρευνες πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να διενεργηθούν έρευνες σε αυτό το σημείο: ο ένας ήταν ο εντοπισμός αρχαίων και ιστορικών ναυαγίων που αναπαύονται στον πυθμένα ή είναι θαμμένα στα ιζήματά του. Ο άλλος λόγος ήταν να εξερευνηθεί περαιτέρω ο καταβυθισμένος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού που έχει εντοπισθεί στον όρμο της Μεθώνης. Οι έρευνες έριξαν νέο φως στην πολύ σημαντική αυτή αρχαιολογική θέση, καθώς έγινε δυνατός ο εντοπισμός ολόκληρης της έκτασης του οικισμού, σημαντικό τμήμα του οποίου φαίνεται να είναι θαμμένο κάτω από τα ιζήματα του πυθμένα και επομένως παραμένει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο. Επιπροσθέτως ο τομογράφος εντόπισε τον γεωλογικό σχηματισμό πάνω στον οποίο είχε οικοδομηθεί ο προϊστορικός οικισμός και έδειξε το γεωλογικό αίτιο της καταβύθισής του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σύνθεση όλων των γεωφυσικών δεδομένων που συλλέχθηκαν θα οδηγήσει στη λεπτομερή παλαιογεωγραφική ανάπλαση της περιοχής κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών απέδωσαν εξαιρετικά ευρήματα, που καθιστούν τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης μία από τις πιο σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις της χώρας, ενώ οι επιστήμονες είναι πεισμένοι ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό φυσικό εργαστήριο για τη δοκιμή και εξέλιξη νέων μεθοδολογιών και τεχνολογιών τόσο στην ενάλια γεωαρχαιολογία όσο και στη διαχείριση ενάλιων αρχαιολογικών θέσεων.

Τι εντοπίστηκε

Οι θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες εντόπισαν και αποτύπωσαν δύο ναυάγια που βρίσκονται στην επιφάνεια του πυθμένα. Αναζητήθηκε η παρουσία μεταλλικών και μαγνητικών στοιχείων που σχετίζονται με αυτά τα ναυάγια, ενώ εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τμήματα αυτών των στοιχείων που βρίσκονται θαμμένα στον πυθμένα. Στο ένα ναυάγιο το μαγνητόμετρο έδειξε θαμμένους μεταλλικούς στόχους, που μάλλον σχετίζονται με τα κανόνια του. Τέλος, στον όρμο της Μεθώνης ανιχνεύθηκε μεγάλος αριθμός μεταλλικών και μαγνητικών στόχων, οι οποίοι στην πορεία θα επιβεβαιωθούν οπτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή