Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε για το οπλοστάσιο εδώ και δύο μήνες

Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε για το οπλοστάσιο εδώ και δύο μήνες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει την αποθήκη – οπλοστάσιο των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου» στον Μαραθώνα. Η έρευνα όμως στο εσωτερικό της αποφασίστηκε να γίνει χθες το πρωί. Δηλαδή, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου στον Βόλο και ενώ το διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν υπό παρακολούθηση κανείς δεν είχε προσπαθήσει να την ερευνήσει.

Την αποθήκη φέρεται πως είχε νοικιάσει από τις αρχές του 2014 ο Σπύρος Δραβίλας ή «καρφάκιας», χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται για συνεργό του Πετρακάκου και μέλος των ληστών του Διστόμου, ο οποίος αυτοκτόνησε την 29η Μαΐου όταν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) περικύκλωσαν το κρησφύγετό του στη Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Με την ίδια μεθοδολογία ο Δραβίλας είχε μισθώσει τον Σεπτέμβριο του 2013 ακόμα ένα σπίτι – κρησφύγετο της ομάδας των ληστών, στη Νέα Μάκρη. Αυτό είχε εντοπιστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 στο πλαίσιο των ερευνών που είχαν ξεκινήσει μετά την «κινηματογραφική» ληστεία της τράπεζας στο Δίστομο.

Η αποθήκη βρίσκεται στη λεωφόρο Μαραθώνος και περιβάλλεται από θερμοκήπια. Στον εξωτερικό της χώρο υπήρχαν τέσσερα κλεμμένα Ι.Χ. με πλαστές πινακίδες από ίδιου τύπου και χρώματος οχήματα. Μόνο μετά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής, χθες νωρίς το πρωί, διαπιστώθηκε ότι στο εσωτερικό της αποθήκης υπήρχαν ακόμα τρία κλεμμένα αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες. Αστυνομικοί θεωρούν πιθανό τα οχήματα να έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένοπλες ληστείες τραπεζών, ενδεχομένως και σε τρομοκρατικές ενέργειες. Τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν με ειδικούς γερανούς χθες το απόγευμα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να ερευνηθούν για δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα, ενώ πρόκειται να μεταφερθούν στα εργαστήρια, με τη συνδρομή πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, και οι σάκοι με τα όπλα.

Συγκεκριμένα, στην αποθήκη του Μαραθώνα κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν τέσσερις μεγάλους σάκους με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, στα σακίδια υπήρχαν κρυμμένα δύο τουλάχιστον ρουκετοβόλα, πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ, πιστόλια, σφαίρες και χειροβομβίδες. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είχε μέχρι αργά χθες γίνει γνωστός. Ολα τα όπλα επρόκειτο να υποβληθούν σε βαλλιστική εξέταση προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ή όχι σε εγκληματικές ενέργειες. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τον οπλισμό που βρέθηκε θαμμένος σε αγροικία που διατηρούσαν ο Πετρακάκος και οι συνεργοί του στον Μώλο Φθιώτιδας. Επρόκειτο για ένα ρουκετοβόλο, έξι καλάσνικοφ και δύο ούζι που, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις, προέκυψε ότι ήταν «καθαρά». Πάντως, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ παραμένει διάχυτη η πεποίθηση ότι ορισμένα τουλάχιστον μέλη των ληστών του Διστόμου έχουν μετάσχει σε ένοπλες ενέργειες της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Πρόκειται για την οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων στα γραφεία της Ν.Δ., στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη και στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στην αποθήκη του Μαραθώνα από στοιχεία που προέκυψαν κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου στα κρησφύγετα του Σπύρου Δραβίλα στη Νέα Αγχίαλο και του καταζητούμενου από το 2006 Γρηγόρη Τσιρώνη στα Λεχώνια του Βόλου. Αντί να την ερευνήσουν άμεσα, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να την «παγιδεύσουν» με την προσδοκία να βρουν και να ταυτοποιήσουν όποιο άτομο επιχειρούσε να την επισκεφθεί. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και μετά τη σύλληψη Πετρακάκου δόθηκε εντολή για έφοδο στο εσωτερικό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή