Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση ο Φίλης για τα ιδιωτικά σχολεία

Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση ο Φίλης για τα ιδιωτικά σχολεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σκοτάδι άφησε ο νέος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τούς χιλιάδες γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, οι οποίοι περίμεναν να μάθουν εάν θα κληθούν να πληρώσουν δίδακτρα επιβαρυμένα με ΦΠΑ 23%. Ο κ. Φίλης προσπάθησε χθες, με μία εσπευσμένη δήλωση στον Τύπο, να καταλαγιάσει τις οξύτατες αντιδράσεις των γονέων από την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά της κυβέρνησης, που προεκλογικά είχε δεσμευθεί για κατάργηση του ΦΠΑ, αλλά έως τώρα δεν το έχει κάνει. Βέβαια, πόσο ήσυχοι μπορεί να είναι οι γονείς των 85.000 μαθητών όταν ακούνε τον υπουργό να λέει «αν ολοκληρωθούν τέσσερις-πέντε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής θα βρεθούν τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει το καθεστώς του ΦΠΑ στα σχολεία»;

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση «είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των ισοδυνάμων. Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο το υπουργείο Παιδείας, είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής απόφασης. Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας. Ξέρουμε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Από την πλευρά τους, οι γονείς τονίζουν ότι η πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων απευθύνεται στη μέση οικογένεια και όχι στα υψηλά οικονομικά στρώματα, εστιάζοντας παράλληλα στις επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή ΦΠΑ τόσο στα παιδιά τους (αλλαγή εκπαιδευτικού περιβάλλοντος) αλλά και συνολικά στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιωακείμ Καλλιβρούσης, εκτιμάται ότι περί τα 20.000 παιδιά θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία σε περίπτωση που επιβληθεί ΦΠΑ. Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, με τον πρόεδρο του συνδέσμου τους Μπάμπη Κυραϊλίδη να προαναγγέλλει στην «Κ» προσφυγή στη Δικαιοσύνη (ελληνική και ευρωπαϊκή), αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο. «Τηρούμε στάση αναμονής, προσδοκώντας να αποδειχθεί ότι οι πολιτικοί προεκλογικά καμιά φορά λένε και αλήθεια», ανέφερε δηκτικά ο κ. Κυραϊλίδης, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμεύτηκε στην κατάργηση του ΦΠΑ, συμπλέοντας με τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν τέτοιο αίτημα.

Συνολικά, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν 239 ιδιωτικά σχολεία και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, με περίπου 85.000 μαθητές. Στην ιδιωτική εκπαίδευση εργάζονται περίπου 30.000 άτομα, εκ των οποίων 10.000 είναι εκπαιδευτικοί και 20.000 διοικητικό προσωπικό.

Ως προς τα κενά στα σχολεία, ο κ. Φίλης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των έως τώρα προσλήψεων και συμπλήρωσε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το ταχύτερο δυνατόν, αρχής γενομένης από τις 10 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία να είναι σε πλήρη ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή