Από τον Γαμβέτα στον Ολάντ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1870 ο Λεόν Γκαμπετά (Λέων Γαμβέτας, τον γράφουν τα κατάστιχα του Καποδιστριακού), ο Γάλλος πολιτικός και φιλέλληνας που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας, έγινε ο πρώτος επίτιμος διδάκτορας του εμβληματικότερου και ιστορικότερου πανεπιστημίου της Ελλάδας. 145 χρόνια μετά, στις 23 Οκτωβρίου, ο Φρανσουά Ολάντ θα εισέλθει στο libro d’ oro του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής των τελευταίων δύο αιώνων. Αυτοκράτορες, βασιλείς, πρόεδροι, υπουργοί, γερουσιαστές, στρατηγοί είναι μεταξύ των πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν λάβει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ. Οι περισσότεροι αναγορεύθηκαν από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, αλλά δεν λείπουν όσοι προτιμήθηκαν από τη Φιλοσοφική και τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Μετά τον Γκαμπετά, το 1912 ο Ζορζ Κλεμανσό, ηγέτης της Γαλλίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο δεύτερος με τον ίδιο τίτλο από το ΕΚΠΑ. Το 1918 το ΕΚΠΑ κοιτά και… υπερατλαντικά, απονέμοντας τον τίτλο στον Γούντροου Ουίλσον, τον 28ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατόπιν, το ίδρυμα έστρεψε την προσοχή του στη βαλκανική πολιτική σκηνή, και απένειμε τον τίτλο το 1930 στον Βόισλαβ Μαρίνκοβιτς και το 1933 στον Νικολάε Τιτουλέσκου, υπουργούς Εξωτερικών Σερβίας και Ρουμανίας αντίστοιχα. Το 1937 σειρά έχει ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν Ζάι, με τον οποίο κλείνει η μεσοπολεμική σειρά επίτιμων διδακτόρων.

Το 1957 ο πρόεδρος του Λιβάνου Καμίλ Σαμούν αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα, και το 1962, ο Αντόνιο Σένι, πρόεδρος της Ιταλίας. Περνούν 15 χρόνια, και ο πρώτος πολιτικός – επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ μεταπολιτευτικά ήταν το 1977 ο Μαξ Βαν ντερ Στουλ, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας. Ακολουθούν, το 1978 ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Φούλμπραϊτ, ο πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου το 1989, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Πρίμο Νεμπιόλο (και οι δύο το 1991), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ το 1992, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης το 1996, ο πρόεδρος της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ το 1997 και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος το 1998.

Ο νέος αιώνας ξεκίνησε με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου το 2000, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουλιάνιο Αμάτο και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (και οι δύο το 2001). Την ίδια τιμή έλαβαν ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους το 2006, ο Κάρολος Παπούλιας το 2008, ο Κύπριος Δημήτρης Χριστόφιας το 2010, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2011 και ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ το 2012. Τελευταίος ήταν πέρυσι ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που συγκίνησε με τον φιλελληνικό λόγο του.

Οι παραπάνω αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (σήμερα στην ίδια σχολή συνυπάρχουν και οι Οικονομικές Επιστήμες). Επίτιμους διδάκτορες έχει αναγορεύσει και η Φιλοσοφική: τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Κάρλος Ραμούλο το 1948, τον Ελληνα βασιλιά Παύλο το 1954 και τον Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ το 1958. Η Σχολή Θετικών Επιστημών έκανε επίτιμο διδάκτορά της το 1946 τον Διοικητή των Βρετανικών δυνάμεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερι, και το 1952 τον μετέπειτα 34ο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Το Παιδαγωγικό Τμήμα τίμησε τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο το 2009, η μόνη μετά θάνατον απονομή.

«Το ΕΚΠΑ επιδιώκει να δείξει την εμβέλειά του και τον ευρύτατο ρόλο του, όχι μόνο ακαδημαϊκό, για την Ελλάδα» τόνισε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Ο κ. Ολάντ, σε μία τελετή σύντομη λόγω του σφιχτού προγράμματός του, θα περιενδυθεί την τήβεννο και από πάνω θα φορέσει το επιτηβέννιο, που φέρει το χρώμα της σχολής. Μαζί του στο Παρίσι θα πάρει διδακτορικό δίπλωμα του ΕΚΠΑ χαραγμένο σε μεμβράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή