ΑΠΘ: Σταματήστε να κάνετε κοινωνική πολιτική μέσω των ΑΕΙ

ΑΠΘ: Σταματήστε να κάνετε κοινωνική πολιτική μέσω των ΑΕΙ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρχιτεκτονική ΑΠΘ θα δεχθεί τους επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή που όρισε το υπουργείο Παιδείας, παρότι το Τμήμα είχε προσφύγει κατά των ελεύθερων μετεγγραφών την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15. Ανάλογη απόφαση έλαβε προ ημερών η Αρχιτεκτονική ΕΜΠ. «Σταματήστε να κάνετε κοινωνική πολιτική μέσω των ιδρυμάτων», ζητεί η Αρχιτεκτονική ΑΠΘ σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο τα κεντρικά ΑΕΙ κατάλαβαν τι τους περίμενε, λόγω της απελευθέρωσης των μετεγγραφών με τον νόμο 4264/2014 –στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών αυξήθηκε έως και 117%, λόγω μετεγγραφών ανά τμήμα–, αντέδρασαν. Τα περισσότερα όμως, λόγω της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος, δέχθηκαν το σύνολο των μετεγγραφομένων. Ομως, οι Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ (οι από μετεγγραφή φοιτητές ήταν 105 στην Αρχιτεκτονική ΑΠΘ και 107 στο ΕΜΠ) κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρότι το ΣτΕ δικαίωσε τις δύο Αρχιτεκτονικές και έκανε λόγο «για ανώτατο όριο μετεγγραφών έως 10% επί των εισακτέων», ρύθμιση επί υπουργίας Μπαλτά αύξησε το ποσοστό σε 15%.

«Οι διδάσκοντες έχουν δηλώσει την αδυναμία του Τμήματος να ανταποκριθεί στις αποφάσεις για μεγάλο αριθμό εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να επαυξηθεί κατά 200 φοιτητές, έναντι των 80 που μπορεί να εκπαιδεύσει, και επισημαίνουν την ευθύνη του υπουργείου για τη στοιχειώδη διατήρηση του επιπέδου σπουδών στο Τμήμα. Εχοντας, ωστόσο, επίγνωση των βαρύτατων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά και με αίσθημα συμπαράστασης στους προς μετεγγραφή φοιτητές, καθώς η πολιτεία αποφεύγει ή αδυνατεί να σταθεί αρωγός στις οικογένειές τους και να τους παρέχει τα απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε περιφερειακά πανεπιστήμια, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της μετεγγραφής των παραπάνω επιτυχόντων κατ’ εξαίρεση» αποφάσισε η Συνέλευση της Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ. Παράλληλα, ζητεί από την Πολιτεία αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, προώθηση των προκηρύξεων των θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν και προκήρυξη των αναγκαίων νέων θέσεων διδακτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού. Αίτημα που μάλλον κατατίθεται για την τιμή των… όπλων, αφού δεν θα ικανοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή