Διορθωτική διάταξη ενόψει για τους επιόρκους

Διορθωτική διάταξη ενόψει για τους επιόρκους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερικές αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα έχει προκαλέσει το θέμα της επιστροφής επιόρκων στο Δημόσιο, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη «ατζέντα» του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος καλείται εντός του μηνός να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «παρενέργειες» που προέκυψαν από τον νόμο Κατρούγκαλου για τη δυνητική αργία και να σταματήσει η επάνοδος επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους λόγω παρέλευσης του χρόνου εκδίκασης της υπόθεσής τους από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης.

Το νομοθέτημα αναμένεται να διορθώσει και ενδεχομένως να ακυρώσει τον νόμο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, επαναφέροντας το προηγούμενο καθεστώς. Σύμφωνα με αυτό, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βαρύνονται με πειθαρχική δίωξη παραμένουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να κριθεί η υπόθεσή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών είναι κάθετος στην άμεση θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης –«με το άνοιγμα της Βουλής», όπως είπε–, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνεται του νόμου που θέσπισε, επισημαίνοντας ότι «δεν φταίει ο νόμος, αλλά το σύστημα».

«Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι. Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους. Δεν το συζητάω», επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής σε συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ήδη έχει συνεννοηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη για την θέσπιση «διορθωτικής» διάταξης.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος διαχώρισε τους κατηγορουμένους από τους ενόχους και υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα με την επιστροφή επιόρκων στο Δημόσιο δημιουργήθηκε γιατί «παραβιάστηκε ο νόμος». «Πάσχει το σύστημα, όχι η νομική σύλληψη», σημείωσε προσθέτοντας ότι «αν η διοίκηση λειτουργούσε, οι περιπτώσεις θα είχαν κριθεί. Ο χρόνος επαρκούσε αν λειτουργούσε το σύστημα κανονικά, αλλά δεν λειτουργούσε», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πρόβλημα προέκυψε όταν με τη συνταξιοδότηση του επικεφαλής των πειθαρχικών υπηρεσιών, διεκόπη η διεκπεραίωση των συμβουλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 περιπτώσεις.

Τόσο η νυν όσο και η απελθούσα ηγεσία, πάντως, αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα έγκειται στη μη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων σε πολλά υπουργεία, με αποτέλεσμα πειθαρχικώς ελεγκτέοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάνοντας χρήση του νόμου Κατρούγκαλου για τη δυνητική αργία να επιστρέφουν στις εργασίες τους μετά την παρέλευση ενός μηνός εάν δεν έχει κριθεί η υπόθεσή τους.

Ηδη την περασμένη εβδομάδα, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν οι κ. Βερναρδάκης και Κατρούγκαλος ανακοίνωσαν την άμεση σύγκληση όλων των πειθαρχικών συμβουλίων και την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των επίμαχων υποθέσεων εντός της εβδομάδος.

«Δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης της διαφθοράς», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, διευκρινίζοντας ότι εκκρεμούν 466 υποθέσεις προς εκδίκαση, καθώς και ότι οι επίορκοι οι οποίοι επέστρεψαν στις θέσεις τους θα κριθούν επίσης.

Οι αντιδράσεις

Το θέμα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, με σφοδρότερη αυτήν του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αρκετές φορές στο παρελθόν εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας. «Τους είχα προειδοποιήσει ότι η αδρανοποίηση του θεσμού “κλείνει” το μάτι στη διαφθορά. Τώρα, υπό το βάρος της κοινής γνώμης επιχειρούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα», υποστήριξε.

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί οι κ. Κουρουμπλής και Βερναρδάκης έχουν αλλεπάλληλες επαφές με αρμόδια στελέχη της Διοίκησης. Αύριο ο κ. Βερναρδάκης θα συσκεφθεί με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή