Πώς φθάσαμε στο αριστερό «αμήν»

Πώς φθάσαμε στο αριστερό «αμήν»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κακώς δεν το αλλάξαμε ώς τώρα. Τώρα θα το αλλάξουμε!». Η Σία Αναγνωστοπούλου ακουγόταν πολύ σίγουρη στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο». Αν τυχόν την άκουγε κανένα άθεο Ελληνόπουλο, θα ένιωθε κι εκείνο σίγουρο πως ήρθε η ώρα να πάρει φύλλο πορείας για το προαύλιο την ώρα των Θρησκευτικών. Πλην αυτός που την άκουσε ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και λίγη ώρα μετά, οι ουρανοί άνοιξαν, όπως τότε που πήρε τις πλάκες ο Μωυσής. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος βρόντησε στα μικρόφωνα, οι πλάκες πέτυχαν την κ. Αναγνωστοπούλου.

«Δεν είναι του υπουργείου αυτά», είπε ο κ. Ιερώνυμος. «Κάποια κυρία που έχει ορισμένες ιδέες της ήρθε στο μυαλό…». Βλέποντας την μήνιν του ιεράρχη να την κυνηγάει όπως οι ακρίδες τους Αιγύπτιους, η αναπληρώτρια υπουργός πραγματοποίησε επί τόπου θρησκευτική στροφή, μήπως και σωθεί. «Οι δηλώσεις μου παραποιήθηκαν», είπε, και ο υπουργός Παιδείας μπήκε στη μέση για να αναχαιτίσει (και) με το εκτόπισμά του την ιερή οργή.

Και πράγματι, μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, μετά τις αγκαλιές, τα φιλιά και τις ευχές, ο Ν. Φίλης έφυγε χαμογελαστός από την Αρχιεπισκοπή. Και το «τώρα θα το αλλάξουμε» της Σίας Αναγνωστοπούλου προσετέθη στη μακρά λίστα με τις ασεβείς δηλώσεις «άπιστων» συριζαίων, που μόλις απέκτησαν κυβερνητικό θώκο είδαν ως εκ θαύματος το φως το αληθινό.

Πρώτος στη λίστα, ο Αλ. Τσίπρας, που ακόμη και σε βίντεο έχει δηλώσει άθεος. Ομως, την επομένη της εκλογικής του νίκης τον Ιανουάριο, χτύπησε κι εκείνος το κουδούνι της Αρχιεπισκοπής για να λάβει την ιερατική ευχή. Τι κι αν το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έκανε λόγο για την «κατάργηση του ειδικού καθεστώτος της Εκκλησίας»;

Ο σχετικός σουρεαλισμός ξεκίνησε ν’ ανθίζει στο αριστερό μποστάνι ήδη από το 2013. Εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη έγινε συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», με τη συμμετοχή του Τάσου Κουράκη, ο οποίος και εισηγήθηκε να φορολογούνται οι χριστιανοί για να πληρώνονται οι ιερείς! Παράλληλα, ο κ. Κουράκης έγραφε πύρινα άρθρα για τη «σκανδαλώδη παραοικονομική δραστηριότητα της Εκκλησίας» και πρότεινε το μάθημα των Θρησκευτικών να αντικατασταθεί «από μάθημα θρησκειολογίας». Ολα αυτά, βέβαια, μέχρι τον Ιανουάριο. Γιατί με το που έγινε αν. υπουργός Παιδείας ο κ. Κουράκης αποδείχθηκε πιο σιωπηλός κι απ’ τους ασκητές μοναχούς.

Τον τόνο, που προφανώς ήταν πλάγιος δεύτερος, είχε δώσει νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας. Στο λεξιλόγιο της Αριστεράς, ο «συνταγματικός διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους είχε ήδη αντικατασταθεί από τον «εξορθολογισμό στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας». Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον Αύγουστο του 2014 οι άθεοι της χαριτωμένης μας χώρας έτριβαν τα μάτια τους όταν έμαθαν πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον πήγε στο Αγιον Ορος, αλλά ζήτησε να τον αφήσουν και μόνο του για δέκα λεπτά με την εικόνα της Παναγίας.

Καθώς το θρησκευτικό «πείραμα» έμοιαζε να αποδίδει πολιτικούς καρπούς, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, την ημέρα των Φώτων, είδαμε τον πρώτο αριστερό ηγέτη να απελευθερώνει περιστέρια στη λειτουργία. Κατόπιν αυτού, ποιος μπορεί να ψέξει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που έστειλε μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα στην Κουμουνδούρου όταν ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές;

Βλέπετε, δεν ήταν μόνο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που «αλλαξοπίστησε». Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2014, στις οθόνες μας είχε παρελάσει ολόκληρη η αντιπροσωπεία του κόμματος, που με τη Νάντια Βαλαβάνη επικεφαλής έφτασε μέχρι το Φανάρι για να πάρει την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οσο για τον σημερινό υπουργό Παιδείας, τον κ. Φίλη… Ισως τον θυμάστε έξαλλο όταν περιόδευαν με τιμές αρχηγού κράτους τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας να μιλάει για ειδωλολατρία. Αλλά όπως αποδεικνύουν τα πλάνα εγκαρδιότητας στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μάλλον κατά την επίσκεψη των λειψάνων τον είχε πλήξει κάποια παροδική κρίση αθεΐας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή