Μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΑΣΑ οι πρόσφυγες

Μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΑΣΑ οι πρόσφυγες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αστικά λεωφορεία πραγματοποιείται η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, που συρρέουν από τον Πειραιά στην Πλατεία Βικτωρίας, προς τις δύο δομές προσωρινής φιλοξενίας στο Γαλάτσι και το Ελληνικό. Δρομολόγια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο μέρες και έχουν εξυπηρετήσει 200 άτομα ημερησίως. Το εν λόγω μέτρο υλοποιείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και προβλέπεται να επιλύσει τη σύγχυση που επικρατούσε τα 24ωρα στην πλατεία, καθώς οι μετανάστες δεν γνώριζαν πώς να φτάσουν στους εν λόγω χώρους. Ως «λύση», οι περισσότεροι εξ αυτών κατευθύνονταν και κατασκήνωναν στο Πεδίον του Αρεως. Στο μεταξύ, οι ανθρώπινες απώλειες στα ελληνικά ύδατα συνεχίζονται αμείωτα. Το Σαββατοκύριακο ανασύρθηκαν 4 πτώματα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κω, Τιγκάκι και Λάμπη. Επρόκειτο για ένα βρέφος μεταξύ 6 και 12 μηνών, ένα παιδί 3 έως 5 ετών και έναν άνδρα γύρω στα 40. Το τέταρτο θύμα ήταν μια 64χρονη γυναίκα.

Οι μεταναστευτικές εισροές στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους αρχικούς υπολογισμούς. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Αντριαν Εντουαρντς, έχουν ήδη διασχίσει τη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς 530.000 άνθρωποι. Παρότι τις τελευταίες μέρες οι άνεμοι του φθινοπώρου έχουν επηρεάσει τα θαλάσσια περάσματα από την Τουρκία, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα συνεχίζουν να σημειώνουν αλματώδη άνοδο και αναμένεται να φτάσουν τις 400.000 πολύ σύντομα (σ.σ. την Παρασκευή 2/10 ο ακριβής αριθμός ήταν 396.000). Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες αφίξεις και ακολουθεί η Ιταλία με 131.000 αφίξεις το 2015. Μόνον τον Σεπτέμβριο 168.000 άνθρωποι πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα, αριθμός-ρεκόρ, καθώς ποτέ δεν έχει καταγραφεί υψηλότερος μηνιαίος αριθμός – είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον Σεπτέμβριο του 2014. Εξ αυτών οι 153.000 έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Το 97% των αφιχθέντων προέρχονται από τις δέκα κορυφαίες χώρες προέλευσης προσφύγων, όπως η Συρία (70%), το Αφγανιστάν (18%) και το Ιράκ (4%). Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών αποτυπώνονται στον ρυθμό των αφίξεων. Ετσι, από τον μέσο όρο των 5.000 αφίξεων την ημέρα, στις 25 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 6.600, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου μόλις 2.200 και την 1η Οκτωβρίου 1.500.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή