Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά

Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα όποια ισοδύναμα μέτρα, προς αντικατάσταση ήδη συμφωνηθέντων, να τελούν υπό την έγκριση των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες μισό βήμα, όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, και ανακοίνωσε στη Βουλή την αναστολή του μέτρου. Μισό βήμα σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει το μέτρο αυτό, που, πάντως, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το τι, τελικά, θα γίνει. Η πρωθυπουργική τοποθέτηση ήρθε σε συνέχεια της σύγχυσης που για άλλη μια φορά επικράτησε στην κυβέρνηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και εκδηλώθηκε με την αρχική ανακοίνωση, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), την Κυριακή, ότι δεν θα εφαρμοσθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ακολούθησε διορθωμένη ανακοίνωση, από την οποία απουσίαζε η επίμαχη αναφορά, και χθες ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα». Μάλιστα απευθύνθηκε και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ανοιχτός στις προτάσεις τους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη βρεθεί η δέσμη των ισοδύναμων μέτρων από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα αντίστοιχα εκείνων που είχαν προβλεφθεί ως εισπράξεις από το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των μέτρων αυτών μετατίθεται χρονικά, καθώς θα πρέπει πρώτα να τεθούν υπόψη των εταίρων και να εγκριθούν από αυτούς. Αξίζει αν σημειωθεί ότι στo χθεσινό Eurogroup δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν ζήτησε από τους εταίρους να επανεξετασθεί το εν λόγω μέτρο, ούτε μπήκε σε συζήτηση για ισοδύναμα.

Ο κυβερνητικός χειρισμός πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. χαρακτήρισε την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση «έμπνευση του κ. Τσίπρα», τον οποίο και κάλεσε «να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ.». Για συνεχείς παλινωδίες, αναβολές και επικοινωνιακά τρικ έναντι ενός πολύ σοβαρού ζητήματος κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο σε «ιδεοληπτικές εμμονές». Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, προσθέτοντας ότι «η μείωση της συνεχιζόμενης κρατικής σπατάλης αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις, αρκεί να το θέλουν».

Στο μεταξύ χθες σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε ότι τα παιδιά της μεσαίας τάξης είναι που θα πληγούν από τυχόν εφαρμογή του μέτρου. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Παναγιώτης Βλάχος: «Είναι μύθος ότι τα παιδιά των πλουσίων είναι αυτά που πηγαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία. Εχουμε κατά πλειοψηφία παιδιά της μεσαίας τάξης. Με την επιβολή χτυπούν το μεσοαστικό κομμάτι της κοινωνίας που είναι και το πιο ευάλωτο». Ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με εξαίρεση, όπως είπε, το Μπανγκλαντές. Και προσέθεσε ότι όσον αφορά στο Κολλέγιο Ανατόλια, στο οποίο παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία περισσότεροι από 2.200 μαθητές και φοιτητές, η επιβάρυνση του ΦΠΑ θα στερήσει τη δυνατότητα υποτροφιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή