«Μέσο κάλυψης κενών το μάθημα της Ιστορίας»

«Μέσο κάλυψης κενών το μάθημα της Ιστορίας»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστα μαθήματα διδάσκονται πλέον μόνο από εκπαιδευτικούς που έχουν πτυχίο ΑΕΙ με ειδίκευση στο αντικείμενο του μαθήματος. Λόγω των μηδενικών διορισμών σε κάποιες ειδικότητες και των πλεονασμάτων εκπαιδευτικών σε κάποιες άλλες, τα μαθήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο επιτρέπεται να διδαχθούν και από καθηγητές συναφών ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Χαρακτηριστικά, επιτρέπεται η διδασκαλία των Μαθηματικών από καθηγητές Πληροφορικής και της Ιστορίας από σειρά άλλων ειδικοτήτων, πλην των ιστορικών. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση αναθέτει τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας (εντάσσεται από τη φετινή σχολική χρονιά στη ζώνη των βιωματικών δράσεων) σε όλες τις ειδικότητες, πλην φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών. Αυτό βέβαια προκαλεί αντιδράσεις. «Το μάθημα της Ιστορίας καταλήγει δυστυχώς να αποτελεί μέσο για την κάλυψη διδακτικών κενών από άλλες ειδικότητες, καθώς και για την τυπική διεκπεραίωση του ωρολογίου προγράμματος», επισημαίνει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων. «Παρακολουθούμε μια προϊούσα υποβάθμιση στη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μια σειρά από κινήσεις οδηγούν στην περιθωριοποίηση του γνωστικού αντικειμένου», τονίζει ο Ομιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, που παραθέτει στοιχεία για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Συγκεκριμένα:

• Η Ιστορία δίνεται ως πρώτη ανάθεση στους φιλολόγους και ως δεύτερη σε ειδικότητες οι οποίες έχουν διδαχθεί ελάχιστα το αντικείμενο και καθόλου την ειδική διδακτική του στην αρχική τους επιμόρφωση (θεολόγοι, ξένων γλωσσών, κοινωνιολογίας, νομικών-πολιτικών επιστημών). Τα στοιχεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνουν ότι η Ιστορία δεν διδάσκεται πλέον από φιλολόγους αλλά από όλες τις άλλες ειδικότητες.

• Από το 2014-15 έχει καταργηθεί η διδασκαλία της Ιστορίας στη Β’ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων. Ετσι, για τα ΕΠΑΛ η διδασκαλία της Ιστορίας σταματά στην Α΄ τάξη με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης.

• Η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στη Γ΄ Γυμνασίου θα διδάσκεται για 2 ώρες εβδομαδιαίως αντί για 3. Ομως παραμένουν σε ισχύ το πρόγραμμα σπουδών και το βιβλίο, που έχουν σχεδιαστεί για τρίωρη διδασκαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή