Επεισοδιακή κατάθεση Μάγδας Φύσσα

Επεισοδιακή κατάθεση Μάγδας Φύσσα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύ κατηγορώ για τις πρακτικές των στελεχών της Χρυσής Αυγής και επιρρίπτοντας προσωπικά ευθύνες στην ηγεσία της για τη δολοφονία του γιου της η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, ολοκλήρωσε χθες την κατάθεσή της στην πολύκροτη δίκη με επεισοδιακό τρόπο. Μόλις σηκώθηκε από το βήμα του μάρτυρα, φανερά καταβεβλημένη και σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, πέταξε το μπουκαλάκι με το νερό που κρατούσε στον Γιώργο Ρουπακιά, που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθώς ήταν εκείνος που τον μαχαίρωσε θανάσιμα. «Για να με θυμάσαι» ήταν η φράση της προς τον Ρουπακιά, ενώ η ενέργειά της πυροδότησε λεκτικές επιθέσεις κατά του δράστη της δολοφονίας Φύσσα από θεατές της δίκης, με έναν από αυτούς να φωνάζει «Ρουπακιά, παρακάλα να φας ισόβια».

Η πρόεδρος της πολύκροτης δίκης Μαρία Λεπενιώτου, η οποία με αυστηρότητα χθες επέβαλε την τάξη επιχειρώντας να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος και η δίκη να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, απέβαλε από την αίθουσα τον πολίτη που φώναξε αυτή τη φράση και γενικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέβαλε το μέγιστο των προσπαθειών της για να μη γίνεται μέσα στο ακροατήριο ανταλλαγή λεκτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων και τους συνηγόρους των θυμάτων (πολιτική αγωγή).

Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής -για δεύτερη μέρα- κατάθεσής της η μητέρα του Παύλου Φύσσα επικεντρώθηκε στις ευθύνες της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της στη δολοφονία του παιδιού της, κατονομάζοντας προσωπικά τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Λαγό ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για να δολοφονηθεί το παιδί της. «Ο Λαγός έδωσε την εντολή. Αυτός έδωσε το ΟΚ, όταν του τηλεφώνησαν από τη Νίκαια. Χωρίς τη δική του συγκατάθεση τίποτα δεν κινιόταν στην περιοχή».

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα ανακαλώντας στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία, τα εκατοντάδες βίντεο και τις φωτογραφίες για την έκνομη δράση στελεχών και μελών της Χ.Α., περιέγραψε πώς λειτούργησε η ναζιστικού τύπου ιεραρχία της οργάνωσης και στην περίπτωση της δολοφονίας του παιδιού της με «ορυμαγδό τηλεφώνων», όπως είπε, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο σημείο «τα Τάγματα Εφόδου και από τη Νίκαια, φορώντας μαύρες μπλούζες, κρατώντας ρόπαλα και με πολλοί με σιδερένια γάντια. Εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για να καθαρίσουν».

Η μάρτυρας ανέφερε ότι η δολοφονική πρακτική της Χ.Α. είχε εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις και ειδικά στο Πέραμα όπου επιτέθηκαν μέλη της Χ.Α. σε μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. «Και εκεί τα ίδια ακριβώς έκαναν. Από τύχη, είπε, δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλωστε τέτοιες επιθέσεις τότε έκαναν πολλές, υπήρχε ανοχή και έκαναν ό,τι ήθελαν».

Σε κάποιο σημείο της κατάθεσής της η Μάγδα Φύσσα με μεγάλη ψυχική ένταση είπε απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης: «Ηρθαν μέσα στο σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας γιατί ήταν έξω μια εγκληματική οργάνωση που τη λένε Χ.Α. και δυστυχώς βρίσκεται πλέον και στο κοινοβούλιο», για να συμπληρώσει πως η παρέα του παιδιού της ήταν άοπλοι, ενώ οι χρυσαυγίτες οπλισμένοι και αποφασισμένοι.

Ο ρόλος του Μιχαλολιάκου

«Ο Μιχαλολιάκος είχε την τελική ευθύνη» είπε η μάρτυρας, αναλύοντας την ιεραρχία της Χ.Α. που λειτούργησε, όπως είπε, άψογα και στη δολοφονία του παιδιού της. «Αυτός έχει τον τελευταίο λόγο. Οι εντολές δίδονται στους βουλευτές, στη συνέχεια στους πυρηνάρχες και από κει και κάτω στους υπόλοιπους μέχρι τα μέλη».

Χαρακτήρισε τον Γιώργο Ρουπακιά «γερό στέλεχος της Χ.Α.» και στηλίτευσε τη στάση του κατά τις πρώτες ημέρες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας που επιχειρούσε να πείσει ότι δεν έχει σχέση με τη Χ.Α.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα σχολιάζοντας πρόσφατη δημόσια δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που είπε «είμαστε σπορά των ηττημένων του ’45» χαρακτήρισε τα στελέχη της Χ.Α. «απογόνους των δωσίλογων της κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας».

Την κατάθεσή της διαδέχθηκε η μαρτυρία της κόρης της Ειρήνης, η οποία με δάκρυα μίλησε για οργανωμένη επίθεση σε βάρος του αδελφού της και η κατάθεσή της διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή