Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συλλήψεις εμπλεκομένων σε διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος» πυροδότησαν νέα στοιχεία που έφτασαν από τις ελβετικές και αυστριακές αρχές στα χέρια του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς Νικολάου Τσιρώνη, ο οποίος χειρίζεται τον τελευταίο χρόνο σημαντικούς φακέλους με εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία, που υπήρξαν προϊόν ανοίγματος λογαριασμών κατόπιν σχετικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που είχαν αποστείλει οι ελληνικές δικαστικές αρχές, προκάλεσαν τις νέες συλλήψεις για την αγορά των αντιαρματικών τύπου «Κορνέτ» που βρίσκονται από καιρό σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο.

Μετά την έκδοση των ενταλμάτων από τον ανακριτή με την ομόφωνη γνώμη και του αρμοδίου εισαγγελέα, συνελήφθη στην Αθήνα ο γνωστός επιχειρηματίας που είχε δραστηριοποιηθεί για χρόνια στην εμπορία όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος και άλλοι δύο στενοί συνεργάτες του, εκ των οποίων ο ένας είναι ο γιος του.

Η σύλληψη Δαφέρμου –που δίδει νέα ώθηση στις έρευνες για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα– είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς προηγήθηκε εκείνη του επίσης γνωστού επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος και προφυλακίστηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος συνελήφθη όταν πριν από δύο ημέρες έφθασαν από την Ελβετία και την Αυστρία νέα στοιχεία που επιβεβαίωναν όσα είχε αποκαλύψει πριν από περίπου δύο χρόνια στις δικαστικές αρχές ο άλλοτε αναπληρωτής στη Διεύθυνση Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας για δωροδοκίες και διακίνηση «μαύρου χρήματος» σε πολλά εξοπλιστικά, μεταξύ των οποίων και στην αγορά των αντιαρματικών τύπου «Κορνέτ».

Από το άνοιγμα επίμαχων λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση προέκυψε η καταβολή στον ίδιο τον Αντώνιο Κάντα ποσού περίπου 800 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούσαν στη δική του μίζα, την οποία ο ίδιος είχε αποκαλύψει και παραδεχθεί.

Να σημειωθεί εδώ ότι κατά την απολογία του ο Κάντας είχε κάνει λόγο για μίζες ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν για την αγορά των «Κορνέτ», ποσό που είχε εκτιμηθεί ως μεγάλο, καθώς η συνολική προμήθεια των αντιαρματικών αυτού του τύπου κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ζητήσουν προθεσμία

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος και οι άλλοι δύο συνεργάτες του αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς κ. Τσιρώνη και οπωσδήποτε θα ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους εντός των ασφυκτικών προθεσμιών του πενθημέρου που προβλέπει ο νόμος.

Πάντως, οι συλλήψεις Λιακουνάκου και Δαφέρμου θεωρούνται προάγγελος δυναμικών ενεργειών των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, καθώς πολλοί φάκελοι για εξοπλιστικά προγράμματα που «έτρεξαν» στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης και δεκάδες είναι τα αιτήματα δικαστικών συνδρομών που εκκρεμούν σε πιστωτικά ιδρύματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών για λογαριασμούς εμπλεκομένων και υπόπτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή