Ενα γιγαντιαίο μπριάμ για 5.000 άτομα, στην πλατεία Κοτζιά

Ενα γιγαντιαίο μπριάμ για 5.000 άτομα, στην πλατεία Κοτζιά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες τόνοι από στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα» θα δώσουν το «παρών» την Κυριακή στην πλατεία Κοτζιά, με στόχο την προετοιμασία ενός Με-Νου για 5.000 ανθρώπους.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος θα μαγειρέψει ένα γιγαντιαίο μπριάμ, αξιοποιώντας πάνω από έναν τόνο φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που διαφορετικά θα πετιούνταν λόγω αυστηρών αισθητικών κριτηρίων της αγοράς ή λόγω περισσεύματος. «Είναι ηθικά και περιβαλλοντικά λάθος να πετιέται η τροφή, ειδικά τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης και μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια του Feed Back, που διοργανώνει για δεύτερη φορά την εκδήλωση (πέρυσι στη Θεσσαλονίκη) μαζί με «Μπορούμε», WWF Ελλάς, British Council, Back to Commons και EU Fusions, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. «Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής σπαταλάται», συμπληρώνει, «Ελληνες παραγωγοί αναγκάζονται να πετάξουν περίπου το 30% της σοδειάς τους, καθώς όταν αυτό απορρίπτεται από τα σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου ούτε η οικονομική δυνατότητα να μεταφερθεί και να διατεθεί αλλού».

Στην εκδήλωση, που θα διαρκέσει από τις 12 μ. έως τις 5 μ.μ., γνωστοί σεφ (Ντ. Κόχυλα, Α. Παπανδρέου, Γ. Ξενάκη και Tip the Chef) θα προτείνουν ευφάνταστες ιδέες για να μαγειρεύουμε υπολείμματα τροφών (κοτσάνια, φύλλα κ.ά.), θα δοκιμάσουμε anti food waste κοκτέιλ από τον Γ. Κοροβέση, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν ενημερωτικό workshop, θα φωτογραφηθούμε με ακαλαίσθητα λαχανικά για τον διαγωνισμό «του στραβού το δίκιο», θα απολαύσουμε μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, την οποία θα έχουν κόψει οι ίδιοι… Οσοι εξ ημών διαθέτουμε χρόνο μπορούμε την παραμονή να βοηθήσουμε στο πλύσιμο και το κόψιμο των λαχανικών –πάντα υπό μουσική υπόκρουση– στο Κ44 στο Γκάζι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή