«Κράτος πολιτών» με αλλαγές στο Δημόσιο

«Κράτος πολιτών» με αλλαγές στο Δημόσιο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία «κράτους των πολιτών» με ριζικές αλλαγές στο σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπ. υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αναλύοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον τομέα του Δημοσίου, ο οποίος, όπως είπε, «έχει υποστεί την ομαδική και συλλήβδην συκοφάντηση περί “αχρηστίας”», ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων για να εξαλειφθούν φαινόμενα κακοδιοίκησης, διαπλοκής και διαφθοράς, και να αναδειχθεί μια διοίκηση ευέλικτη που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, τη θέσπιση Εθνικού Μητρώου στελεχών με υψηλά προσόντα που θα στελεχώσουν τις επιτελικές θέσεις του Δημοσίου, καθώς και τη θέσπιση συστήματος εσωτερικής κινητικότητας. Στόχος της εσωτερικής κινητικότητας είναι η δημιουργία «εσωτερικής αγοράς εργασίας», η οποία θα διαμεσολαβείται από κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα συνδυάζει αποτελεσματικά την προσφορά με τη ζήτηση.

Επιπλέον, στις προτεραιότητες του υπουργείου συγκαταλέγεται η απλοποίηση των υφιστάμενων χρονοβόρων διαδικασιών για τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις, αλλά και η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις με την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Ως προς το θέμα των επίορκων, ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε την άμεση νομοτεχνική βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου «με έμφαση στην αντιμετώπιση των έστω και ολίγων εκείνων περιπτώσεων που υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών κακουργημάτων», αλλά και την τακτοποίηση νομοτεχνικών κενών «που δημιουργούν απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης». Με αφορμή το θέμα των επίορκων θα εξεταστεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή το σύνολο του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να επικαιροποιηθεί.

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα υπάρξει διαλειτουργική σύνδεση TAXIS, δημοτολογίων, ληξιαρχείων, ΑΜΚΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών μεταξύ των υπηρεσιών, ενώ μέσω του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» θα αυξηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν ηλεκτρονικά τα ΚΕΠ.

Περαιτέρω, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα ανασχεδιαστεί η πύλη data.gov.gr ώστε να γίνει το μοναδικό αποθετήριο δεδομένων του Δημοσίου, προκειμένου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν άμεση πρόσβαση, ηλεκτρονικά, σε όλα τα δεδομένα που διακινούνται στο Δημόσιο, πλην των προσωπικών.

Βασικό ζητούμενο των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, αλλά και η μείωση της ανάγκης για αυτοπρόσωπη προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή