«Ναι» με γκρίνια από τους γιατρούς στη χρήση πλαστικού χρήματος

«Ναι» με γκρίνια από τους γιατρούς στη χρήση πλαστικού χρήματος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρίχνουν τους τόνους οι γιατροί σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για την πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης στα ιδιωτικά ιατρεία, στην οποία είχαν δηλώσει εξ αρχής την έντονη αντίθεσή τους, προκαλώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης που έβλεπε έναν κλάδο να μη δέχεται ένα βασικό μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει γόνιμο τον διάλογο που έγινε χθες με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατά τη διάρκεια του οποίου, αφού έγινε σαφές από την πλευρά του υπουργού ότι δεν υπάρχει πρόθεση στοχοποίησης των γιατρών, συζητήθηκαν λύσεις για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και τη μείωση του «κόστους» του νέου συστήματος για τους γιατρούς μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες.

Ειδικά για το θέμα του απορρήτου προτάθηκε από την πλευρά του υπουργείου η χρήση ενός κωδικού για κάθε γιατρό, τον οποίο θα πιστοποιούν οι ιατρικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού στον οποίο αντιστοιχεί ο κάθε κωδικός θα γνωρίζουν μόνον ο εκάστοτε Σύλλογος και το υπουργείο Οικονομικών. Οι γιατροί ζήτησαν να υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (ηλικιωμένοι) και καταστάσεις ασθενών (π.χ. έκτακτα περιστατικά). Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2016. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αυτή τη στιγμή 30%-40% των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών ιατρείων δέχονται πιστωτικές κάρτες.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα για τους γιατρούς, όταν σε ένα μέτρο που σαφώς αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή η αντίδρασή του ήταν έντονα αρνητική. Στην πρώτη ανακοίνωση εξέφραζε την αντίθεσή του στην πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης με πιστωτική κάρτα, προβάλλοντας ως επιχείρημα το κόστος της προμήθειας του 2% στις τράπεζες και απειλώντας να το μετακυλίσει στους ασθενείς. Εν συνεχεία, ο ΙΣΑ προέβαλε και το θέμα του ιατρικού απορρήτου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μία τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να γνωρίζει αν και πόσες φορές επισκέφθηκε ο πελάτης τον ψυχίατρό του». Στο ιατρικό απόρρητο «στάθηκε» και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Χθες, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε: «Λέμε “ναι” στη χρήση πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή