Αυθαιρετούχοι «γλιτώνουν» πρόστιμα

Αυθαιρετούχοι «γλιτώνουν» πρόστιμα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα ύψους χιλιάδων, δεκάδων χιλιάδων, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ διαγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Πρόκειται για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, τα οποία βάσει του νόμου διαγράφονται σε όσες περιπτώσεις τα αυθαίρετα νομιμοποιηθούν, ακόμα κι αν είναι… υψηλότερα από τα πρόστιμα «τακτοποίησης».

Την παράδοξη αυτή κατάσταση υπενθύμισε προ ημερών η περιβαλλοντική οργάνωση WWF με την ετήσια έκθεσή της για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα. «Οπως προκύπτει από απλή αναζήτηση των σχετικών πράξεων που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, κατά το τελευταίο έτος έχουν εγκριθεί από τους αρμοδίους ΟΤΑ 127 πράξεις διαγραφής προστίμων, πολλές από τις οποίες αφορούν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες», αναφέρει η νομική ομάδα της WWF. «Το συνολικό ποσό των διαγραφέντων προστίμων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί μέσω των πράξεων που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, καθώς πολλές αποφάσεις δεν αναφέρουν το ύψος του προστίμου».

Στην έκθεση αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: απόφαση του φετινού Ιουλίου με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου διέγραψε πολεοδομικά πρόστιμα ύψους… 480.000 ευρώ, σε 17 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Κάποια από τα πρόστιμα αυτά μάλιστα ανάγονται… στο 1993, ενώ το νεότερο επιβλήθηκε στις αρχές του έτους!

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά στην Αλεξανδρούπολη, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να διαγράψει μη εισπραχθέντα πολεοδομικά πρόστιμα της τοπικής ομάδας «Εθνικός», ύψους 50.000 ευρώ, μετά την «τακτοποίηση» των παρανομιών με τον Ν. 4178/13.

Τα παραδείγματα αυτά, βέβαια, είναι «ψιλά γράμματα» σε σχέση με τις περιοχές που φημίζονται, μεταξύ άλλων, ως παράδεισοι της αυθαιρεσίας. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» με σειρά ρεπορτάζ, η Πολεοδομία Σύρου είχε κατά το διάστημα 2005-2009 «παραλείψει» να βεβαιώσει πρόστιμα ύψους 20 εκατ. ευρώ σε Μύκονο, Σύρο, Κέα και Κύθνο. Οταν μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2011-2012 η νέα διοίκηση της Πολεοδομίας Σύρου ξεκίνησε τη βεβαίωση των προστίμων, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είχαν σπεύσει να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. «Αντί να καταβάλουν πρόστιμα των 500.000 – 700.000 ευρώ, πολλοί “έκλεισαν” τις υποχρεώσεις τους χάρη στον νόμο με 50.000 – 60.000 ευρώ», είχε αναφέρει στην «Κ» (27.10.2012) στέλεχος της Πολεοδομίας Σύρου.

Είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ

Από την άλλη πλευρά, μέσω των διαδοχικών ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής περί το 1,5 δισ. ευρώ, όλο με τις εθελοντικές δηλώσεις των αυθαιρετούντων. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι ποιο ήταν το ύψος των ανείσπρακτων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων: κανείς δεν γνωρίζει αν ήταν υψηλότερο, σίγουρα, όμως, ήταν δυσκολότερο να εισπραχθεί λόγω «κόστους» στη δημοτικότητα των τοπικών αρχόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή