Εστελναν έξω «πουλιά» και «περιστέρια»

Εστελναν έξω «πουλιά» και «περιστέρια»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Τα μέλη του, 12 υπήκοοι Πακιστάν, ήλεγχαν όλα τα στάδια της λαθροδιακίνησης, από το ταξίδι των αλλοδαπών προς Κω και Λέσβο μέσα σε φουσκωτές βάρκες έως την επιβίβασή τους σε πτήσεις με προορισμό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Διέθετε τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων, «ασφάλιζε» προς 1.000 ευρώ όσα παραχαραγμένα διαβατήρια περνούσαν με επιτυχία τον διαβατηριακό έλεγχο, ενώ τα μέλη του φρόντιζαν ώστε οι διακινούμενοι («πουλιά» ή «περιστέρια», όπως τους αποκαλούσαν) να έχουν ευπρεπή ρούχα και εμφάνιση, προκειμένου να μην κινούν υποψίες των αστυνομικών στον διαβατηριακό έλεγχο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, φέρονται να επιμελούνταν το κούρεμα ή το ξύρισμα των μεταναστών, προκειμένου η εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων να ταιριάζει με τα στοιχεία και την ηλικία που αναγραφόταν στα πλαστά ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Επιπλέον, το κύκλωμα έθετε ως προϋπόθεση σε όσους αλλοδαπούς ήθελαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη να γνωρίζουν ελληνικά, ώστε σε περίπτωση που υποβάλλονταν σε συνέντευξη να παραπλανούσαν τους αστυνομικούς.

Στη διάρκεια της έρευνας, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο το κύκλωμα, επέδειξε ευελιξία και προσαρμόστηκε στα δεδομένα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης: μέλη του πήγαν στην Κω, εντόπιζαν διακινούμενους που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και τους προμήθευαν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα και Δελτία Ασύλου. Η ίδια υποομάδα σε συνεργασία με Τούρκους δουλέμπορους συμμετείχε στη διακίνηση των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στις ακτές της Κω και της Μυτιλήνης. Από συνομιλίες που υποκλάπηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι διακινητές, προκειμένου να μειώνουν το λειτουργικό κόστος, επιβίβαζαν τους αλλοδαπούς σε βάρκες, δίνοντάς τους μικρή ποσότητα καύσιμου, ούτως ώστε η βάρκα να ακινητοποιείται μεσοπέλαγα και να διασώζονται από το Λιμενικό. Από τον Μάιο μέχρι την εξάρθρωσή του το δίκτυο διακίνησε 130 μετανάστες και εισέπραξε από τον καθέναν από 500 έως 3.000 ευρώ. Οσοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν από 2.200 έως 3.000 ευρώ για την αγορά παραχαραγμένων διαβατηρίων, προωθούνταν στα Σκόπια με ΚΤΕΛ ή τρένα από τον Σταθμό Λαρίσης, με πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Σημείο εξόδου τους από την ελληνική επικράτεια ήταν το χωριό Εύζωνοι και επόμενος σταθμός του ταξιδιού η πόλη Lojane κοντά στα σύνορα Σκοπίων-Σερβίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κύκλωμα προωθούσε τους μετανάστες στην Ιταλία με φουσκωτά που απέπλεαν από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας. Από την έρευνα, ωστόσο, δεν προέκυψαν πρόσθετα στοιχεία για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης. Από τους 12 κατηγορούμενους ένας βρίσκεται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς συνελήφθη σε πρόσφατη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εκδοχή, η επιχείρηση των αστυνομικών της Π. Ράλλη λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την επιχείρηση των συναδέλφων τους από το Οργανωμένο Εγκλημα, καθώς ορισμένα μέλη του κυκλώματος, θορυβημένα από τη σύλληψη του συνεργού τους, είχαν κινήσει διαδικασίες για τη φυγή τους στο Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή