Τα «κουβανέζικα λεφτά» και ο 93χρονος νομικός σύμβουλος

Τα «κουβανέζικα λεφτά» και ο 93χρονος νομικός σύμβουλος

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος μίλησε προχθές το βράδυ στον «Ιανό», έρχεται κανείς αντιμέτωπος με ιστορίες τρέλας στο ελληνικό Δημόσιο που δεν αφορούν μονάχα το επίμαχο θέμα των επιόρκων. Περιστατικά που φέρνουν γέλιο αλλά και μεγάλη θλίψη, αν σκεφτεί κανείς τον λογαριασμό: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας ανέρχεται σε 33 δισ. τον χρόνο. (Αν είχαμε καταφέρει να πατάξουμε τα φαινόμενα αυτά, σε δέκα χρόνια θα είχαμε ξεμπερδέψει με το δημόσιο χρέος). Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, σε πολεοδομία, δημόσια έργα, ΟΤΑ και κοινωνική πρόνοια.

Οι πολεοδομίες ήταν από τις πλέον «αμαρτωλές δημόσιες υπηρεσίες», αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου 2.000.000 παράνομα κτίσματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν πλέον γίνει σε μεγάλο βαθμό νόμιμα, καθώς οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύθηκαν τις ειδικές ρυθμίσεις. Το περιστατικό που δείχνει πιο ανάγλυφα την ανικανότητα της πολιτείας να δράσει είναι αυτό της Αικατερίνης Φωτοπούλου, που έκανε πολυετή δικαστικό αγώνα από το 1987 για να γκρεμιστεί ένας παράνομος τοίχος, ύψους 2,5 μέτρων, ο οποίος σηκώθηκε μπροστά από το εξοχικό της στη Φολέγανδρο και της κρύβει τη θέα στο Αιγαίο. Εχει δικαιωθεί ώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η χώρα μας «έφαγε» 4 φορές πρόστιμο από 100.000 ευρώ για την υπόθεση της μη κατεδάφισης, αλλά ο τοίχος είναι στη θέση του. Για να πέσει, πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να ταξιδέψει εργολάβος στη Φολέγανδρο.

Τα δημόσια έργα είναι μια ανοιχτή πληγή, με τεράστιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτόν το μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο της οδικής παράκαμψης Σπάρτης (τμήμα Σκούρα – Πυρί) μήκους 8,3 χλμ., που ξεκίνησε το 2007. Αρχικά κόστισε 17 εκατ. ευρώ, ο εργολάβος πληρώθηκε αλλά δεν τελείωσε ποτέ την παράκαμψη, καθώς σε πολλά σημεία οι εργασίες ήταν ανύπαρκτες! Παρ’ όλα αυτά, έγινε και προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου μετά την εντολή επιθεώρησης. Ο ανάδοχος, ενώ πήρε τα χρήματα, εν συνεχεία πτώχευσε και οι υπάλληλοι της πολεοδομίας που ενέκριναν την παράδοση, έπαιρναν συνεχείς μεταθέσεις γλιτώνοντας τις διώξεις και παραμένουν ατιμώρητοι. Το έργο «φάντασμα» εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ για να τελειώσει, ενώ η υπόθεση έφτασε στην Ευρώπη, που αναμένεται να τιμωρήσει τη χώρα μας με πρόστιμα.

Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας καταργήθηκε το 2013 με υπουργική απόφαση. Χάρις σε έρευνα του ΓΕΔΔ, διαπιστώθηκε ότι κατά την περίοδο 2006-2011 έγινε φαγοπότι με πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά. Το Ταμείο είχε νομικό σύμβουλο 93 ετών το 2010 και είχε διοριστεί στο Δημόσιο ως βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ΟΤΑ, πεδίο όπου η διαφθορά αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με σκάνδαλα. Μπορεί ο «Καλλικράτης» να περιόρισε τον αριθμό των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, αλλά σχεδόν όλοι οι δήμοι είναι ελλειμματικοί και οι δαπάνες τους είχαν πολλαπλασιαστεί. Πολύ συχνά η πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα σχετικές υποθέσεις στο αρχείο.

Από τις πλέον τραγελαφικές περιπτώσεις, δήμαρχος στα Ανω Λιόσια που πήρε ευρωπαϊκή επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ για τον δήμο και κατέθεσε τα χρήματα σε λογαριασμό στην Ελβετία στο όνομά του. Στην έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Επιθεωρητής, ο αιρετός άρχοντας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το επιτόκιο ήταν μεγαλύτερο στο εξωτερικό.

Και στην Υγεία

Απίστευτες ιστορίες συμβαίνουν και στο πολύπαθο σύστημα υγείας. Χειρουργός δημοσίου νοσοκομείου είχε συμπεριλάβει στα «προσόντα» του και μια συστατική επιστολή από τον Γιακούμπ, τον οποίο δεν είχε ποτέ γνωρίσει. Πλην όμως παρουσιαζόταν ως καρδιοχειρουργός και έκανε εγχειρήσεις. Είχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς του και αυτός ήταν ο λόγος που διερευνήθηκε η περίπτωσή του. Αλλος γιατρός δημοσίου νοσοκομείου διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Απασχόλησε τον ΣΔΟΕ για τις μεγάλες καταθέσεις του. Οταν τον έπιασαν στα πράσα στο ιδιωτικό ιατρείο με επτά πελάτες να περιμένουν να εξετασθούν, δήλωσε πως είναι συγγενείς του και τους είχε καλέσει για τα γενέθλιά του, αλλά κανείς τους δεν είχε δώρο ή τούρτα…

Κύκλωμα 32 γιατρών που δρούσε σε μεγάλο νοσοκομείο είχε διενεργήσει μέσα σε έξι μήνες 450 πλαστικές επεμβάσεις σε ασθενείς, τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Υπό το πρόσχημα ότι ορισμένες έπρεπε να εισαχθούν ως επείγοντα περιστατικά στο χειρουργείο (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) δηλωνόταν ψευδής λόγος εισαγωγής και γινόταν επέμβαση «αποκατάστασης» του τραύματος. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Πάντως, οι γιατροί που βγάζουν «μαύρο χρήμα» καταστρέφοντας ακριβά μοσχεύματα σε εγχειρήσεις, ώστε το νοσοκομείο να παραγγείλει καινούργια από τις εταιρείες, εισπράττουν «κουβανέζικα λεφτά».

Ονομάζονται έτσι διότι τα αχρηστευμένα μοσχεύματα πετιούνται στον κουβά του χειρουργείου, αλλά ο γιατρός εισπράττει ως μίζα το 30% της αξίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή