Τρεις για την «κούρσα» του ΕΜΠ

Τρεις για την «κούρσα» του ΕΜΠ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως την τελευταία στιγμή αλλάζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την κατάργηση της αρμοδιότητας των συμβουλίων κάθε πανεπιστημίου να προεπιλέγει τους υποψηφίους πρυτάνεις.

Η ΠΝΠ αφορά τα πέντε πανεπιστήμια τα οποία πρόκειται να γίνουν εκλογές έως τα τέλη Οκτωβρίου (Χαροκόπειο, Κρήτης, Ιόνιο, Πάντειο, Οικονομικό). Παρότι στην αρχική εκδοχή της, αναφέρετο ότι η ΠΝΠ θα αφορά και όσα άλλα πανεπιστήμιο δεν έχουν πρύτανη – μια διάταξη που αφορούσε ευθέως το ΕΜΠ επειδή εκεί το ΣτΕ έχει ακυρώσει την προηγούμενη εκλογική διαδικασία – τελικά η φράση αυτή απαλείφθηκε.

Η υποψήφια πρύτανης η οποία είχε «κοπεί» από το Συμβούλιο του ΕΜΠ στις εκλογές του Μαΐου 2014, κα Τώνια Μοροπούλου, αντέδρασε με οξύτητα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Πολιτεία επέσπευσε εχθές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσει το καινοφανές και ανελεύθερο μέτρο επιλογής υποψηφίων Πρυτάνεων από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, μέτρο το οποίο περιόριζε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Στο ΕΜΠ, όμως, το Συμβούλιο Ιδρύματος 'πρόλαβε' να δρομολογήσει την επανάληψη των Πρυτανικών Εκλογών, οι οποίες ακυρώθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από αίτηση που κατέθεσα ενώπιóν του, με τη διαδικασία αποκλεισμού, αυτήν που σήμερα καταργείται.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στο ΕΜΠ οι εκλογές ανάδειξης Πρύτανη δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε συμμετοχικές. Η ελευθερία, όμως, δεν διαβαθμίζεται, δεν τεμαχίζεται, ούτε και εφαρμόζεται επιλεκτικά. Η πρόκληση της κατά περίπτωση εφαρμογής της υπογραμμίζει την

ανάγκη άμεσου εκδημοκρατισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είμαι βέβαιη ότι τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή με τη δύναμη της δημιουργίας, σύμφωνα με τις αξίες και το πνεύμα του Πολυτεχνείου, που το οδηγεί πάντα μπροστά, εξωστρεφές και πρωτοπόρο στο διεθνή χώρο, ικανό να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας στο δύσκολο δρόμο της προς το αύριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή