Επιπλέον μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

Επιπλέον μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις στον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, όπως αυτός καθορίστηκε με υπουργική απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της λήψης προαπαιτούμενων μέτρων, προβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητώντας αλλαγές που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών φαρμάκων. Οι ενστάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή θα οδηγήσει φθηνά ελληνικά φάρμακα εκτός αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε ο επικεφαλής των θεσμών σε θέματα Υγείας Τζουζέπε Καρόνε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας ζήτησε να αλλάξει η υπουργική απόφαση του περασμένου Σεπτέμβριου για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων σε ό,τι αφορά τα φάρμακα εκτός πατέντας. Ειδικότερα, ζητεί, εκτός από τη μείωση στο 50% της τιμής του φαρμάκου όταν χάσει την πατέντα του, που έχει ήδη θεσπιστεί, να ισχύσει και ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των εκτός προστασίας πατέντας φαρμάκων και θα συμπαρασύρει και τις τιμές των γενοσήμων. Πάντως, προς το παρόν, φαίνεται ότι το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί τέλη του μήνα με βάση την ισχύουσα υπουργική απόφαση (του Σεπτεμβρίου) και εφόσον, τελικά, η ελληνική πλευρά δεχθεί τις αλλαγές αυτές θα ισχύσουν στο επόμενο Δελτίο Τιμών.

Aμεσα θιγόμενοι από τις νέες μειώσεις δηλώνουν οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι που παράγουν γενόσημα. Σύμφωνα με κύκλους της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, από το 2009 έως σήμερα έχουν μειωθεί οι τιμές των ελληνικών γενοσήμων κατά 60% και εκτιμούν ότι εάν περάσει η νέα πρόταση των δανειστών δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση παραγωγής τους.

Για ένα «νέο επεισόδιο παραλογισμού» έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων. Οπως δήλωσε, «ενώ ζητείται η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και τα πλεονάσματα, τα οποία μπορεί να δώσει η εγχώρια παραγωγή, την ίδια στιγμή προωθούνται μέτρα που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο σε λίγο θα οδηγήσει σε καθεστώς που όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα, χωρίς κάποιο όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία». Κατηγόρησε ευθεώς το διεθνές λόμπι που πιέζει προς πολιτικές που ευνοούν τις μεγάλες πολυεθνικές και επεσήμανε ότι η ΠΕΦ ζητεί να μη συμπεριληφθεί η νέα παρέμβαση στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. «Η θέση μας είναι να έρθει το θέμα στη Βουλή και όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, ώστε μέσα σε δύο μήνες να κάνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει άλλωστε η κάθε χώρα να μπορεί να ορίζει η ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα κατανείμει τη φαρμακευτική της δαπάνη, ακόμα κι όταν πρέπει να κινηθεί εντός κλειστού προϋπολογισμού. Διότι, εάν τα 2 δισ. ευρώ δεν δημιουργήσουν εγχώρια προστιθέμενη αξία, σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα σε αυτό τον τόπο», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή