Επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή του Ασωπού

Επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή του Ασωπού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο σχέδιο με δράσεις και παρεμβάσεις για τον Ασωπό έδωσε σε διαβούλευση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ανάμεσα στις προτάσεις της περιφέρειας και του Δήμου Τανάγρας ξεχωρίζουν η ίδρυση ενός οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, καθώς οι βιομηχανικές συγκεντρώσεις στην περιοχή είναι άτυπες, και η σύσταση παρατηρητηρίων υγείας και περιβάλλοντος.

Το σχέδιο της περιφέρειας παρουσιάστηκε προχθές στη Λιβαδειά, σε συνάντηση με τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Οπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, το θέμα του Ασωπού δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ουσιαστικά κυρίως εξαιτίας του ελλείμματος πολιτικής βούλησης και ρεαλιστικού σχεδιασμού. Ενας από τους λόγους που εμπόδισαν την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολό του, εκτίμησε, είναι πως συχνά αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης «με εξαγγελίες κάθε φορά μεγαλεπήβολων και πανάκριβων φαραωνικών λύσεων και προτάσεων, που για τον λόγο αυτό δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και οι συντάκτες τους το γνώριζαν», ανέφερε. «Μελέτες επί μελετών που μένουν στα συρτάρια και το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και να επεκτείνεται. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, υπήρξε και το άλλοθι της οικονομικής κρίσης για να δικαιολογήσει την αδράνεια».

Το βασικότερο σημείο του σχεδίου αφορά τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου. «Το επιχειρηματικό πάρκο θα αναβαθμίσει δραστικά τη “στιγματισμένη” Βοιωτία και θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση και την οικονομία. Θα αποτελέσει έναν οργανωμένο υποδοχέα, με σύγχρονες υποδομές στην πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και άναρχη πολεοδομικά βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας», αναφέρει η πρόταση, εκτιμώντας ότι τα απαραίτητα έργα μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Η περιφέρεια προτείνει επίσης τη σύσταση Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας, για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Καθώς και Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, που θα παρακολουθεί την κατάσταση. Ανάμεσα στις δράσεις του παρατηρητηρίου θα είναι η εγκατάσταση εξοπλισμού που θα περιορίσει δραστικά τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, αλλά και η ολοκλήρωση των ελέγχων στην περιοχή, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι της ρύπανσης. Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση του μητρώου των επιχειρήσεων της Βοιωτίας που, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δεν υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή