Εύρεση ταξί μέσω smartphone και από τον ΣΑΤΑ

Εύρεση ταξί μέσω smartphone και από τον ΣΑΤΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφερε να διαπεράσει ακόμη και τον σκληρό συνδικαλιστικό πυρήνα του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Ο λόγος για την τεχνολογία, η οποία έχει τεθεί πλέον στην υπηρεσία επιβατών και οδηγών ταξί προκειμένου να διευκολύνεται η επικοινωνία του παρόχου υπηρεσίας με τον πελάτη. Η εύρεση ταξί με το πάτημα ενός ή περισσοτέρων κουμπιών έχει εισβάλει στη ζωή των μετακινούμενων σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η απήχηση των διαφόρων εφαρμογών που παρέχουν υπηρεσίες εύρεσης ταξί είναι τεράστια και μήνα με τον μήνα αποκτούν ολοένα και περισσότερους χρήστες, αλλά και συνεργαζόμενους οδηγούς. Μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τη μείωση του μεταφορικού έργου οι συνδικαλιστές του κλάδου αποφάσισαν, με καθυστέρηση, να αξιοποιήσουν τον κόσμο της τεχνολογίας τον οποίο μέχρι πρότινος δαιμονοποιούσαν. Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, το ΣΑΤΑ λάνσαρε τη δική του εφαρμογή. «Τρέχει» εδώ και περίπου δύο μήνες, χωρίς ακόμη να έχει διαδοθεί στο ευρύ κοινό. Το ΣΑΤΑ, μάλιστα, αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού για τους μετακινούμενους οι οποίοι θα επιλέξουν την εφαρμογή SATAbyIQTaxi, με έπαθλα ένα 3ήμερο ταξίδι στο Παρίσι, ένα smartphone και ένα smartwatch.

Πρώτη στον χώρο δραστηριοποιήθηκε η Taxibeat, την οποία ίδρυσε με την ομάδα του, πριν από τέσσερα χρόνια, ο Νίκος Δρανδάκης. Η ιδέα ήταν πρωτοποριακή τότε για την ελληνική αγορά, ωστόσο με τη συνεχόμενη διείσδυση των smartphones και των κινητών δικτύων δεδομένων στην καθημερινότητα των Ελλήνων, διαδόθηκε γρήγορα. Ξαφνικά, οι μετακινούμενοι είχαν στη διάθεσή τους τη δυνατότητα εύρεσης ταξί κάθε ώρα της ημέρας, κάθε ημέρα του χρόνου, όπου και να βρίσκονταν. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο επιβάτης επιλέγει τον οδηγό, ενώ μπορεί να βαθμολογήσει το επίπεδο της εξυπηρέτησής του έχοντας πρόσβαση και σε σχόλια άλλων επιβατών, αναβάθμισε ποιοτικά το προϊόν, καθιστώντας το πιο ελκυστικό. Το Taxibeat εντοπίζει άμεσα τους διαθέσιμους οδηγούς κοντά στον επιβάτη, «φέρνοντας» το ταξί στην πόρτα του σε 3 λεπτά. Ο επιβάτης έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του οδηγού και του οχήματός του. Ακόμη, μπορεί να πληρώσει το αντίτιμο της διαδρομής με όλους τους πιθανούς τρόπους, με μετρητά, χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, μέσω PayPal. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές γίνονται αυτομάτως μέσω της εφαρμογής που έχει ήδη κατεβάσει ο χρήστης χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία κάρτας. Το Taxibeat προσφέρει πλέον και τη δυνατότητα μετακίνησης αντικειμένων. Πρόκειται για το Taxibeat Boxi, που είναι η υπηρεσία πόρτα πόρτα του Taxibeat, για άμεση αποστολή αντικειμένων εντός πόλης, είτε με ταξί είτε με δίκυκλο.

Η εταιρεία, όμως, επεκτείνεται και σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Πριν από λίγες ημέρες, η Taxibeat, σε συνεργασία με την Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση, συγκέντρωσε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες. Συνολικά 2.591 μοναδικοί χρήστες της εφαρμογής Τaxibeat κάλεσαν ταξί για να στείλουν δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οι 120 εθελοντές οδηγοί ταξί κατάφεραν να εξυπηρετήσουν 1.064 κλήσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, καλύπτοντας περίπου το 40% της ζήτησης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη, που μέσα σε 4 ώρες συγκεντρώθηκαν 6 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μία ακόμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο, από τον Απρίλιο του 2012, είναι η Taxiplon Hellas. Οπως επισημαίνει η ίδια, ενώ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της εν μέσω ασφυκτικής πίεσης λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κατέγραψε πλήρως ανοδική πορεία μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών που παρέχει. Είναι η μοναδική εταιρεία στον χώρο των μεταφορών με πιστοποιητικό ISO 9001, έχοντας θέση στο diamonds of the Greek Economy 2014, ενώ είναι επίσημο μέλος του ΣΕΤΕ και του ACVB, της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (City of Athens Convention & Visitors Bureau).

H Taxiplon παρέχει υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση επιβατών σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους στελέχη και υπάλληλοι ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, συνεργάτες και επισκέπτες τους, τουριστικά πρακτορεία, συνέδρια και εκθεσιακά κέντρα, ξενοδοχεία και ναυτιλιακές εταιρείες, ο καθημερινός επιβάτης.  Τα οχήματα είναι κατασκευής από το 2010 έως το 2015 και προσφέρουν στους πελάτες τους: σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, κλιματισμό, δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα, αγγλόφωνους οδηγούς, δερμάτινα καθίσματα, ευπρεπή ενδυματολογικό κώδικα (Dress Code Taxiplon). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή