Δίκη Χ.Α.: Συνεδριάσεις ακόμη και το Σάββατο

Δίκη Χ.Α.: Συνεδριάσεις ακόμη και το Σάββατο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολύκροτη δίκης της Χρυσής Αυγής με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο, που ξεπερνάει κατά πολύ την εμπλοκή της ηγετικής ομάδας ενός πολιτικού κόμματος το οποίο κατέχει την τρίτη θέση σε κοινοβουλευτική δύναμη, δοκιμάζει τις αντοχές του δικαστικού μας συστήματος και τις δυνατότητές του να διεξαχθεί μία δίκη σε εύλογο χρόνο και με συνθήκες ανάλογες της βαρύτητας των δικαζόμενων πράξεων.

Η αδυναμία της πολιτείας να διαθέτει δικαστικές αίθουσες για τη διεξαγωγή σημαντικότατων δικών, με πρώτη τη δίκη της Χ.Α., και η εκ περιτροπής συνέχιση της διαδικασίας, μια και στην ίδια αίθουσα εκδικάζονται και άλλες σοβαρές υποθέσεις, θέτουν θέματα μείζονος σημασίας που ήδη απασχολούν το δικαστήριο.

Η πρόεδρος της δίκης, έμπειρη δικαστική λειτουργός Μαρία Λεπενιώτου, που έχει καταβάλει ήδη προσπάθειες για μεταφορά της δίκης σε αίθουσα όπου μπορεί να διεξάγεται σε καθημερινή βάση και πάντως όχι δύο φορές την εβδομάδα, όπως γίνεται μέχρι τώρα, εμφανίζεται πλέον αποφασισμένη να «τρέξει» την ακροαματική διαδικασία παρά τις αντιξοότητες.

Την πρόθεση του δικαστηρίου για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέφρασε, άλλωστε, η ίδια η πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αργοί ρυθμοί που έως σήμερα εκ των πραγμάτων ακολουθούνται, ότι θα αναγκαστεί να βάλει δικασίμους απογεύματα, ακόμη και Σάββατο!

Ωστόσο, εκείνο που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος που παρακολουθεί τη διεξαγωγή της δίκης τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξή της μέχρι σήμερα, είναι πως καθημερινά το κλίμα έντασης που πολλές φορές επικρατεί και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους συνηγόρους των δύο πλευρών δεν προσφέρονται, πέραν των άλλων, για ομαλή διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η πρόεδρος της δίκης αναγκάστηκε κατά την κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, η οποία, εκ των πραγμάτων, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, να ακολουθήσει σκληρή στάση για να αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δικηγόρων θυμάτων και υπερασπιστών.

Μάλιστα, χρειάστηκε να κάνει έκκληση και προς τις δύο πλευρές για σεβασμό της μητέρας που κατέθετε, λέγοντας «σεβαστείτε, αφήστε τη μητέρα να μιλήσει, δύο χρόνια περίμενε αυτή τη μέρα».

Πάντως, από τις πρώτες ημέρες που η δίκη μπήκε στην ουσία της εξέτασης των βαρύτατων εγκλημάτων που κατά το κατηγορητήριο αποδίδονται σε μέλη και ηγετικά στελέχη της Χ.Α., το θέμα με την προβληματική αίθουσα επανήλθε δριμύτερο, όπως και το αίτημα για εξασφάλιση συνθηκών που να επιτρέψουν στο δικαστήριο να συνεχίσει το έργο του με ταχύτερους ρυθμούς.

Η κ. Μαρία Λεπενιώτου, που φέρει και το βάρος της διεύθυνσης της διαδικασίας από τη θέση της προέδρου του δικαστηρίου, δήλωσε πως θα επικοινωνήσει και πάλι με τον διευθύνοντα το Εφετείο της Αθήνας, ενώ ανάλογο αίτημα ετέθη –για πολλοστή φορά– από τους συνηγόρους των θυμάτων που εκπροσωπούν στη δίκη την πολιτική αγωγή.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, από τους πρώτους μήνες της διεξαγωγής αυτής της δίκης, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου, κάνοντας χρήση ευχερειών του νόμου, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, κυρίως τα πολιτικά πρόσωπα, δεν εμφανίστηκαν ούτε μία φορά για να υποστηρίξουν την αθωότητά τους· αντιθέτως, σε μια προσπάθεια αποσύνδεσής τους από εγκλήματα που τους αποδίδονται, εκπροσωπούνται από δικηγόρους, δίδοντας την εικόνα της απαξίας και της περιφρόνησης προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Η δίκη, παρά τα προβλήματα, πάντως, έχει εισέλθει πλέον, αφού εξαντλήθηκε από διαδικαστικά και ενστάσεις για μήνες, στην έρευνα της πλέον βαριάς εγκληματικής ενέργειας του κατηγορητηρίου, της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ έπονται άλλες έκνομες δράσεις της Χρυσής Αυγής, όπως η επίθεση ταγμάτων εφόδου σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή