Κατασχέσεις προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης

Κατασχέσεις προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής. Μολονότι εδώ και τρία χρόνια η εθνική νομοθεσία επιτρέπει στην Ελλάδα την πώληση προϊόντων από βιομηχανική κάνναβη της ποικιλίας sativa, καθώς έχει εξαιρεθεί πλέον από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, οι αρχές παραμένουν ανενημέρωτες, συλλαμβάνοντας και διασύροντας νέους επιχειρηματίες που τόλμησαν να επενδύσουν στη συγκεκριμένη αγορά.

Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε στις 6 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, όπου αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησαν στη σύλληψη των δύο ιδιοκτητών καταστήματος με είδη από κάνναβη. Πρόκειται για έναν 35χρονο και έναν 44χρονο που κατηγορούνται «για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών». Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, «κατά τη διάρκεια των ερευνών (σ.σ. στα καταστήματα των κατηγορουμένων) βρέθηκαν τοποθετημένα σε εμφανή σημεία των καταστημάτων και προσβάσιμα σε πελάτες προϊόντα που έφεραν ετικέτα με φωτογραφία φύλλου κάνναβης». Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες καφέ, εννέα συσκευασίες ροφήματος, δώδεκα συσκευασίες ενεργειακών μπαρών και τρεις γυάλινες συσκευασίες λαδιού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όχι μόνον επιτρέπεται η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας, αλλά επιδοτείται αδρά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αστυνομικοί όφειλαν απλώς να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες το χαρτί που πιστοποιεί ότι η κάνναβη προέρχεται από τις εγκεκριμένες ποικιλίες και ότι η ουσία τετραϋδροκανναβινόλη βρίσκεται σε ποσοστό κάτω του 0,2%.

Το περιστατικό έχει θορυβήσει τους υποψήφιους καλλιεργητές, αλλά και εμπόρους ειδών κάνναβης, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να συρθούν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας. Εάν τελικά προχωρήσουν, ενδέχεται να καταγραφεί το παράδοξο τα τελικά προϊόντα να μη φέρουν στην ετικέτα το σήμα κατατεθέν της κάνναβης, το φύλλο του φυτού (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το φυτό στο ηλιέλαιο), αλλά και να… αποκρύβεται το συστατικό συνολικά. «Ισως να πρέπει να γράφουμε κάτι σαν “μοιάζει με λιναρόσπορο ή λινέλαιο”», λέει χαριτολογώντας στην «Κ» επίδοξος καλλιεργητής βιομηχανικής κάνναβης.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι με μια σειρά αποφάσεων (για την περίφημη υπόθεση των Kannabishops) τα ελληνικά δικαστήρια έχουν καταλήξει ότι το φύλλο της κάνναβης στις ετικέτες των προϊόντων δεν συνιστά διαφήμιση.

Λινα Γιανναρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή