Τι προβλέπει η συμφωνία Γιούνκερ – Ερντογάν

Τι προβλέπει η συμφωνία Γιούνκερ – Ερντογάν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα διαχείρισης παράτυπης μετανάστευσης, όχι όμως και κοινές θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο, προβλέπει το action plan που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο της συμφωνίας που υπεγράφη την 6η Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλέπει, μεταξύ άλλων, «εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής Ακτοφυλακής».

Στη λίστα με τα μέτρα που προτίθεται – δεσμεύεται να λάβει η Τουρκία για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης υπάρχει η ακόλουθη αναφορά: «Ενίσχυση της ικανότητας της τουρκικής ακτοφυλακής για αναχαιτίσεις μέσω της αναβάθμισης του εξοπλισμού επιτήρησης, αύξησης των περιπολιών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς και της εντατικοποίησης της συνεργασίας με την ελληνική Ακτοφυλακή». Η συμφωνία προβλέπει ακόμη συνεργασία Τούρκων, Ελλήνων και Βούλγαρων συνοριοφυλάκων για την καλύτερη αστυνόμευση των χερσαίων συνόρων στον Εβρο και υλοποίηση συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και προβλέπει δημιουργία σημείου «επαφής» στον συνοριακό σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο.

Παρότι στο action plan δεν γίνεται αναφορά σε κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων, στον γερμανικό –κυρίως– Τύπο φιλοξενήθηκαν σχετικά δημοσιεύματα: την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ανέφερε ότι «σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι συμφωνούν Ελλάδα και Τουρκία να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της Frontex». Το θέμα πυροδότησε συζητήσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «θέμα κοινών περιπολιών θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μεταξύ κρατών – μελών της Ε.Ε. και όχι με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία» και απέδωσε τα δημοσιεύματα στην προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης «να δημιουργήσει κλίμα» εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Την παρατεταμένη φημολογία για κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στο Ανατ. Αιγαίο διέψευσαν με χθεσινές δηλώσεις τους στην «Κ» αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Frontex, που προτίθεται να ενισχύσει με 600 Ευρωπαίους συνοριοφύλακες τις υπηρεσίες καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο Οργανισμός εκπνέει στα μέσα Οκτωβρίου και όπως αναφέρουν πηγές της «Κ», «παρότι τα κράτη – μέλη έχουν επιδείξει θετική προδιάθεση, περιμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή