Στάση αναμονής τηρούν τα Συμβούλια Ιδρύματος των πανεπιστημίων

Στάση αναμονής τηρούν τα Συμβούλια Ιδρύματος των πανεπιστημίων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο ΕΜΠ, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Στο ΕΜΠ οι εκλογές θα γίνουν με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά σε πέντε άλλα πανεπιστήμια θα οργανωθούν τις επόμενες ημέρες με βάση την ΠΝΠ Φίλη. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένταση ανάμεσα στον νέο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον προκάτοχό του Αριστείδη Μπαλτά εξαιτίας της απόφασης του πρώτου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Μπαλτά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, στο ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία με υποψηφίους τους Ιωάννη Γκόλια, Βασίλη Μάγκλαρη και Δημήτρη Τσαμάκη που προκρίθηκαν από το Συμβούλιο. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται ύστερα από την ακύρωση της προηγούμενων εκλογών (είχε εκλεγεί ο κ. Γκόλιας) από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους.

Είναι η τελευταία φορά που Συμβούλιο ΑΕΙ προεπιλέγει τρεις υποψηφίους μεταξύ όσων έθεσαν υποψηφιότητα, καθώς η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διά χειρός Φίλη αφαιρεί τη σχετική αρμοδιότητα από τα Συμβούλια. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σύσκεψη των Συμβουλίων, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συμβουλίου του Παν. Ιωαννίνων Παναγιώτη Σουκάκου. Η δυσφορία των Συμβουλίων, που είχε ξεκινήσει επί Αριστείδη Μπαλτά, εντάθηκε ύστερα από τις δηλώσεις του κ. Φίλη ότι «τα Συμβούλια έχουν αυτοκαταργηθεί» και ότι «η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων». Ως θρυαλλίδα λειτούργησε η παραίτηση του Γρηγόρη Σηφάκη από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Παν. Κρήτης ύστερα από τις δηλώσεις Φίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδροι αλλά και απλά μέλη Σ.Ι. σκέφθηκαν να παραιτηθούν, όμως τελικά αποφασίσθηκε να τηρηθεί στάση αναμονής. Και αυτό, διότι μια παραίτηση θα προκαλέσει κενό εξουσίας και, κατ’ επέκταση, πρόβλημα στη λειτουργία των ΑΕΙ. Από την άλλη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να υιοθετήσει έναν τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ κατά τα δυτικά πρότυπα, δεν είναι σίγουρη η τελική τύχη των Συμβουλίων. Εάν δηλαδή θα καταργηθούν ή εάν θα «χάσουν» μόνο κάποιες αρμοδιότητες και ποιες.

Αλλωστε, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη. Ο πρώην υπουργός φέρεται να επέκρινε τον νυν ότι ακολουθεί την τακτική όσων αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο Μπαλτά με σύνθημα «Οχι Μπαλτά στην παιδεία». Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε τον κ. Μπαλτά ότι εξέθεσε την κυβέρνηση με τις ελλείψεις στα σχολεία. Το πρόσχημα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα προσέφερε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου λέγοντας ότι δεν πετιέται τίποτα από την προηγούμενη προσπάθεια και ότι, ενόψει μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, θα προηγηθεί ένα άλλο μεταβατικό νομοσχέδιο. 

Σήμερα θα συνεδριάσουν στην Αθήνα οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας, με βασικό ζήτημα τη νέα μείωση του προϋπολογισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή