Το παρασκήνιο μιας αβέβαιης συμφωνίας

Το παρασκήνιο μιας αβέβαιης συμφωνίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες το βράδυ ήταν ασαφές το αν θα υπεγράφετο τελικά το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την αντίστοιχη υπηρεσία στην Κίνα που ονομάζεται «Center for Underwater Cultural Heritage Protection», όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, τουλάχιστον από την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα.

Παρότι η κινεζική αντιπροσωπεία ήρθε στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της σύσφιγξης των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή κάποιο νομικό –μάλλον– εμπόδιο προκάλεσε την αναβολή της επίσημης υπογραφής.

Βούληση

Θα αναρωτηθεί κανείς αν είναι τόσο σημαντική μια τέτοια συμφωνία για τη χώρα μας. Η αλήθεια ειναι ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα των εναλίων αρχαιοτήτων, δεδομένου του τεράστιου ιστορικού πλούτου που κρύβουν οι θάλασσές της: από τον Βορρά ώς τον Νότο, υπάρχουν σπουδαία ναυάγια και καταβυθισμένες πόλεις που μπορεί να αποτελέσουν ισχυρά τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και να φέρουν στο φως νέα ιστορικά στοιχεία. Η κινεζική υπηρεσία για τα ενάλια είναι στελεχωμένη με πάνω από 700 άτομα και πρόσφατα απέκτησε δικό της πλοίο για τους ερευνητικούς της σκοπούς, που ονομάζεται «China Archaelogy No 01». Η υπηρεσία διαθέτει τεχνογνωσία και βούληση για εξωστρέφεια.

Τι φταίει όμως και εν τέλει δεν προχώρησε η συμφωνία; Το ΥΠΠΟ επισήμως υποστήριζε χθες το βράδυ ότι οι δύο πλευρές επεξεργάζονται εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας, η οποία τελικά μπορεί να πάρει τη μορφή ενός προσυμφώνου για να μη χαθεί η ευκαιρία της συνεργασίας. Αν ισχύσει το σενάριο αυτό, τότε η υπογραφή θα έμπαινε σήμερα το πρωί.

Προφανώς πρέπει να υπήρξε –από την ελληνική πλευρά πιθανότατα– κακή συνεννόηση ή πλημμελής προετοιμασία της συμφωνίας, που να δημιούργησε διάφορα εμπόδια ή νομικό κώλυμα, σε ένα υπουργείο που μόλις πέρασε στα χέρια μιας νέας ηγεσίας. Ενα από τα προβλήματα μάλλον είναι ότι οι Κινέζοι δεν έχουν αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα (όπως οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι) έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και να υπάρχει έτοιμο νομικό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή