Ομόφωνη έγκριση ΚΑΣ για τις αυξήσεις των εισιτηρίων

Ομόφωνη έγκριση ΚΑΣ για τις αυξήσεις των εισιτηρίων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα εγκρίθηκαν χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι νέες τιμές εισόδου στα μουσεία και τα μνημεία της χώρας, σύμφωνα με την πρόταση Επιτροπής Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Ετσι, από την ερχόμενη άνοιξη η περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα στοιχίζει 10 ευρώ (από 7 σήμερα), ενώ οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα καταβάλουν το ποσό των 20 ευρώ (από 12 σήμερα) προκειμένου να προμηθευτούν το εισιτήριο που θα τους εξασφαλίζει πρόσβαση αποκλειστικά στη Βόρεια και τη Νότια Κλιτύ (και όχι στα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής όπως συνέβαινε μέχρι τώρα). Η νέα τιμολογιακή πολιτική σχεδιάζεται να υιοθετηθεί από την 1η Ιανουαρίου, όμως κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, το κόστος εισόδου θα είναι κατά 50% μειωμένο σε όλα τα μουσεία και τα μνημεία.

Το ΚΑΣ όχι μόνο δεν έφερε αντιρρήσεις στη σημαντική αύξηση των τιμών, αλλά εισηγήθηκε να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος επίσκεψης σε χώρους όπως η Σπιναλόγκα (στα 8 ευρώ από τα προτεινόμενα 6), η Ζάκρος και η Αμφίπολη (στα 6 ευρώ και οι δύο), το Ευπαλίνειο Ορυγμα στη Σάμο και το  Αρχαιολογικό  Μουσείο  της  Ρόδου (στα 8 ευρώ). Μάλιστα, στη διάρκεια της  συνεδρίασης  τέθηκε  το  ερώτημα εάν ορισμένοι χώροι «ευτελίζονται» από  το μέτρο των φτηνότερων εισιτηρίων στη διάρκεια του χειμώνα.

Οπως είχε γράψει η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, από τον Απρίλιο του 2016 το κόστος επίσκεψης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διπλασιάζεται στα 8 ευρώ, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού τετραπλασιάζεται, επίσης στα 8 ευρώ από μόλις 2 έως σήμερα. Επιπλέον, τα εισιτήρια του Ολυμπιείου θα στοιχίζουν πλέον 6 ευρώ, της Αρχαίας Αγοράς και του Μουσείου της Στοάς του Αττάλου 8 ευρώ, της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αθήνας 6 ευρώ, του Ασκληπιείου της Επιδαύρου (μουσείο και αρχαιολογικός χώρος) 12 ευρώ και του Ακρωτηρίου της Θήρας επίσης 12 ευρώ. Μολονότι είχε συμπεριληφθεί στη χθεσινή διάταξη το ζήτημα θέσπισης ενιαίου εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών, καθώς και κατάργησης των υφισταμένων ενιαίων εισιτηρίων, αποφασίστηκε να εξεταστεί από το ΚΑΣ σε δύο εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή