Η λύση δρομολογήθηκε αλλά κλίνες ΜΕΘ κλείνουν

Η λύση δρομολογήθηκε αλλά κλίνες ΜΕΘ κλείνουν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «και πέντε» επιχειρεί να δώσει λύση το υπουργείο Υγείας στο σοβαρό πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων 170 νοσηλευτών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος καταγγέλλει ότι έχουν ήδη κλείσει κλίνες Εντατικής σε δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου να ανανεώσει ή να παρατείνει τις συμβάσεις, που έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των 170 νοσηλευτών να έχει αποχωρήσει. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης στην «Κ», από την 1η Οκτωβρίου, οπότε άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των νοσηλευτών, έως και χθες είχαν κλείσει 11 από τις 20 κλίνες Εντατικής, αφού αποχώρησαν 15 νοσηλευτές. Αλλο παράδειγμα είναι ο «Ευαγγελισμός», όπου γίνεται προσπάθεια μέσω «rotation» (εναλλαγής προσωπικού) να μην κλείσουν τρεις κλίνες Εντατικής. Παρ’ όλ’ αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι «έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία με τη συνέχιση της παρουσίας των νοσηλευτών, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με τις διοικήσεις των νοσοκομείων». Κάπου στη «μέση» βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που έχει ξεκινήσει την αναζήτηση όσων αποχώρησαν λόγω της λήξης συμβάσεων και τους καλεί να «επανέλθουν» τουλάχιστον έως ότου γίνει νέα προκήρυξη θέσεων για ΜΕΘ.

Πρόταση ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προκρίνει τη λύση να υπάρξουν δύο συμβάσεις «γέφυρες» με τους νοσηλευτές που αποχώρησαν, έως την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, που όχι μόνο θα κρατήσουν ανοιχτές τις υφιστάμενες κλίνες ΜΕΘ, αλλά θα «ανοίξουν» και όσες είναι εδώ και χρόνια ανενεργές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ως πρώτη «γέφυρα», το Κέντρο θα υπογράψει νέες συμβάσεις διάρκειας 20 ημερών με τους νοσηλευτές. Στο διάστημα αυτό θα έχει γίνει τροποποίηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, τα οποία θα υπογράψουν συμβάσεις μίσθωσης έργου με τους ίδιους νοσηλευτές (δεύτερη γέφυρα), έως ότου τελικά γίνει η προκήρυξη των 500 θέσεων.

Ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι ήδη οι νοσηλευτές των οποίων οι συμβάσεις έληξαν ειδοποιούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την υπογραφή των 20ήμερων συμβάσεων και σήμερα αναμένεται να έχει εικόνα το Κέντρο για το πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να επανέλθουν. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Σκουτέλη, κάποιοι έχουν ήδη σπεύσει να γραφτούν στο Ταμείο Ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή