Αναζητούνται νέοι χώροι φιλοξενίας των μεταναστών

Αναζητούνται νέοι χώροι φιλοξενίας των μεταναστών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση χώρων για τη φιλοξενία και την ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε στις περιοχές όπου δημιουργείται μεγάλη φόρτιση λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε στο σημείο που βρεθήκαμε στην περίπτωση της πλατείας Βικτωρίας», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά συνεχίζονται. Χθες στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνέλαβαν 34χρονο αλλοδαπό ο οποίος είχε νωρίτερα αποβιβάσει στην Εφταλού Λέσβου 150 παρανόμως εισελθόντες αλλοδαπούς. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ενώ κατασχέθηκε το σκάφος του φερόμενου διακινητή και το χρηματικό ποσό των 900 τουρκικών λιρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Από την πλευρά του ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών που φθάνουν στην πρωτεύουσα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι οι πλατείες της πόλης δεν θα μετατραπούν ξανά σε ανοιχτούς καταυλισμούς. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων έχει προτείνει στο υπουργείο συγκεκριμένο χώρο κοντά στην περιοχή του Ελαιώνα, για τη δημιουργία δεύτερης δομής φιλοξενίας.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται σχέδιο που περιλαμβάνει πολλούς χώρους στην Αττική, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, εφόσον εκτιμάται ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν ακόμα και στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Παράλληλα, αναζητεί και χώρους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας προσφύγων ή αιτούντων άσυλο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε στον Δήμο Αθηναίων κάποιες προτάσεις του για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Αττική, ζητώντας τη συνδρομή του. Η χρήση του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό αλλά και του κλειστού Γυμναστηρίου Γαλατσίου κρίνεται ως προσωρινή από την ηγεσία του υπουργείου, ενώ χαρακτήρα μόνιμης δομής φιλοξενίας φαίνεται ότι θα αποκτήσει ο καταυλισμός στον Ελαιώνα, που στήθηκε τον Αύγουστο.

Κάλεσμα σε νοσηλευτές

Παράλληλα, κάλεσμα προς τους νοσηλευτές-μέλη της να παράσχουν εθελοντική εργασία για την περίθαλψη των προσφύγων απευθύνει η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ENE). Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, η ένωση δημιουργεί μητρώο εθελοντών νοσηλευτών, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν προκειμένου να συνεπικουρήσουν στο έργο της κάλυψης των αναγκών των προσφύγων. Το μητρώο θα αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας «με την πεποίθηση της ηθικής και έμπρακτης επιβράβευσης των συμμετεχόντων», όπως αναφέρει η ΕΝΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή