Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, απόλυτη προτεραιότητα

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, απόλυτη προτεραιότητα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κοινός παρονομαστής της «γραμμής υπεράσπισης» των νέων τιμών παραμένει η ανάγκη προσαρμογής των ελληνικών εισιτηρίων στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα χωρίς, φυσικά, τις αντίστοιχες υπηρεσίες, θέμα που η ηγεσία του ΥΠΠΟ παραβλέπει, θέλοντας και μη. Πάντως, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που εισηγήθηκε τις αυξήσεις και διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων και των μνημείων της χώρας, επιμένουν ότι το ελληνικό κράτος έχει περισσότερα να περιμένει από τον εξορθολογισμό του μηχανισμού έκδοσης των εισιτηρίων παρά από μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική που μόλις υιοθέτησαν άρον άρον, υπό την πίεση της εκρηκτικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Ετσι, ποντάρουν πολλά στην καθιέρωση (επιτέλους) του περίφημου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η έλλειψη του οποίου μάς εκθέτει διεθνώς και επιτρέπει τη διαφυγή σημαντικών εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκκαθάριση του 2014 αποκάλυψε τρία εκατομμύρια επισκέπτες για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, με τα μισά εισιτήρια να εμφανίζονται ως «δωρεάν» (!). Αν τολμήσει κανείς τον αυτονόητο πολλαπλασιασμό με το σημερινό αντίτιμο της Ακρόπολης (12 ευρώ), ακόμα κι αν αφαιρέσει έναν λογικό αριθμό δικαιολογημένων δωρεάν εισόδων, θα προκύψουν διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και προκαλεί εντύπωση που καμία ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διερευνήσει μια τόσο κραυγαλέα υπόθεση. Απομένουν τα «μισόλογα» και οι «προσεκτικές» διατυπώσεις…

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο εμφανίζεται σήμερα ως «απόλυτη προτεραιότητα» του υπουργείου και δίνεται «αγώνας» για να «προλάβουμε την επόμενη τουριστική περίοδο». Είναι θετικό ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος θα γίνει με εξασφαλισμένη χορηγία του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». Οσο για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εγκρίσεις για τα λεγόμενα «ενιαία εισιτήρια» αρχαιολογικών χώρων, η πρόεδρος του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη δηλώνει στην «Κ» ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και γνωρίζουμε τεχνικές λεπτομέρειες για το λογισμικό, κ.λπ.

Πάντως, το περιβάλλον τεχνολογικής καθυστέρησης, ανορθολογισμού και αντιεπιχειρηματικού πνεύματος δεν μπορεί να σταματήσει την αυξητική τάση τόσο στην προσέλευση στα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όσο και στα έσοδα. Σύμφωνα με την έρευνα, τον περασμένο Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 9,5% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου παρατηρήθηκε αύξηση 11,8% στους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση 17,2% στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Ιούνιο αύξηση των επισκεπτών κατά 7,8% και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 10,1%. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου καταγράφηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 11,2% και αύξηση των εισπράξεων κατά 10,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή