Το ΥΠΠΟ απέρριψε προσφορά για δωρεάν εφαρμογή

Το ΥΠΠΟ απέρριψε προσφορά για δωρεάν εφαρμογή

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ασφυκτικό πλαίσιο της εποχής, η κεντρική εξουσία οφείλει να επιδεικνύει περισσή εφευρετικότητα και ευελιξία, καλά ακονισμένα αντανακλαστικά. Ή, τουλάχιστον, όταν κάποιος της κάνει μια σημαντική δωρεά, να μην… την κοιτάζει στα δόντια. Σήμερα έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία που αποκαλύπτει ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας, δύο από τους καλύτερους προγραμματιστές της χώρας, ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής λογισμικού LightBuzz και οι άνθρωποι πίσω από το πολυβραβευμένο Acropolis Rock, έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ξεναγό της Ακρόπολης, επισκέφθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού. Είχαν καλούς σκοπούς. «Εχουμε επισκεφθεί πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στο εξωτερικό. Ολοι έχουν ηλεκτρονική παρουσία, συνήθως με τη μορφή επίσημης εφαρμογής. Η Ελλάδα δεν έχει. Η Ακρόπολη, το ιστορικότερο μνημείο της Ευρώπης, στηρίζεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλίες ιδιωτών. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι αφού έχουμε φτιάξει τον ξεναγό, ο οποίος είναι μάλιστα από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές παγκοσμίως (σ.σ. πρώτη σε downloads στο AppStore), να δωρίσουμε την υπηρεσία στο κράτος», λέει στην «Κ» ο κ. Πτερνέας. Για αντάλλαγμα, δεν ζητούσαν απολύτως τίποτα. Ούτε διαφήμιση ούτε κάποια προμήθεια ούτε καν να τοποθετηθεί το λογότυπο της εταιρείας τους. Μάλιστα, η LightBuzz θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου το κόστος συντήρησης, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα της εφαρμογής. Η ιδέα ήταν ότι μια τέτοια χορηγία θα τόνωνε την τουριστική αγορά και θα έφερνε αναγνώριση και έσοδα στο Δημόσιο αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα. Θα ενίσχυαν το μήνυμα προς τα έξω ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, οι Ελληνες εξακολουθούν να καινοτομούν, να παράγουν.

Από τη στιγμή που κατέθεσαν το πρωτοκολλημένο αίτημα, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι επαφών και αλληλογραφίας με μια σειρά υπευθύνων, από το υπουργείο, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κ.ά. Εν τέλει, στις αρχές Σεπτεμβρίου, πέντε μήνες αργότερα, ήρθε η επίσημη απάντηση από το ΤΑΠ: «Σας ενημερώνουμε ότι στον σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συγκαταλέγεται και η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών ξενάγησης (application), η οποία προγραμματίζεται με τη συνεργασία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας, που δεν έγινε αποδεκτή για τους παραπάνω λόγους».

«Δηλαδή το κράτος αποφάσισε να ξοδέψει χρήματα για να φτιάξει μια δική του εφαρμογή, ενώ μπορούσε να την έχει δωρεάν», συνεχίζει ο κ. Πτερνέας. «Τους τη δίναμε με τα κλειδιά στο χέρι. Με αυτήν την καθυστέρηση, επίσης, χάθηκε και η σεζόν του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εξετάζει αυτό το διάστημα «διάφορες εφαρμογές μέσα από προσφορές και διαγωνισμούς».

Διακρίσεις

Σημειώνεται ότι το λογισμικό που παράγει η LightBuzz χρησιμοποιείται από κολοσσούς όπως η NASA και η XEROX, αλλά και από κορυφαία ακαδημαϊκά κέντρα, όπως το Πανεπιστήμιο του Michigan State. Το Acropolis Rock είχε λάβει την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη το 2011 (οι δύο συνεργάτες ήταν ακόμα τελειόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου όταν την ανέπτυξαν), την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ήδη ως ξεναγός από περισσότερους από 5.000 επισκέπτες της Ακρόπολης. Πιο φανατικοί χρήστες είναι οι Αμερικανοί, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Αυστραλοί και οι Γερμανοί.

Η εφαρμογή, που είναι η μόνη «προσωποποιημένη», προσαρμόζεται δηλαδή στις ανάγκες του κάθε επισκέπτη, αναρριχήθηκε από πολύ αρχή στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων, μολονότι δεν ήταν δωρεάν. Αν και πλέον είναι. Η απάντηση της LightBuzz στην αρνητική επιστολή του υπουργείου Πολιτισμού ήταν άμεση: «Από σήμερα το Acropolis Rock διατίθεται δωρεάν σε όλους. Με ή χωρίς κρατική υποστήριξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή