Οι μαθητές ιδιωτικών μειώθηκαν το 2014 λόγω της κρίσης

Οι μαθητές ιδιωτικών μειώθηκαν το 2014 λόγω της κρίσης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη απόδειξη ότι η ιδιωτική εκπαίδευση απευθύνεται στη μέση οικογένεια δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενισχύοντας τη φαρέτρα των επιχειρημάτων γονέων και εκπαιδευτικών που ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Το 2013-14, όταν πια η κρίση είχε πλήξει έντονα τη μεσαία τάξη, η μείωση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων ξεπέρασε το 5% και τα λουκέτα σχολείων οδήγησαν σε μείωση 8% του αριθμού των σχολικών μονάδων σε ετήσια βάση. Για την κατάργηση ή όχι του ΦΠΑ, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ανέφερε χθες (ρ/σ Βήμα) ότι «απάντηση θα δοθεί ενόψει του προϋπολογισμού. Είναι άλλο πράγμα ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία κι άλλο πράγμα στην εκτεταμένη παράλληλη εκπαίδευση, που είναι τα φροντιστήρια. Και τα φροντιστήρια καλύπτουν ανάγκες που δεν καλύπτει η δημόσια εκπαίδευση, ενώ έπρεπε να καλύπτει. Εάν δεν βρεθούν ισοδύναμα, προφανώς, στην έκταση που είναι αναγκαίο, για να αντικατασταθεί το σύνολο αυτής της παράλογης κατά τη γνώμη μου κι εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας φορολόγησης στην εκπαίδευση, τότε θα κάνουμε διαχωρισμούς. Κι ένας λογικός διαχωρισμός είναι η τυπική ιδιωτική εκπαίδευση».

Από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων (εκπροσωπεί 120.000 γονείς 146 ιδιωτικών σχολείων) απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της κατάργησης της επιβολής ΦΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2013-14 στα δημοτικά σχολεία της χώρας φοιτούσαν 625.165 μαθητές, αριθμός μειωμένος κατά 0,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αποδίδεται στην υπογεννητικότητα. Παρ’ όλα αυτά η μείωση των μαθητών ιδιωτικών σχολείων είναι πολλαπλάσια των δημόσιων, κάτι το οποίο οφείλεται στην οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, η μείωση στα δημόσια δημοτικά –όπου φοίτησαν 586.111 μαθητές– ήταν 0,5% σε σχέση με το 2012-13, ενώ στα ιδιωτικά δημοτικά –όπου φοίτησαν 39.054 μαθητές– ήταν 5,2%. Η μείωση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων έφερε και λουκέτα των μονάδων, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε κατά 8%, καθώς τα 348 ιδιωτικά δημοτικά του 2012-13 μειώθηκαν σε 320 την επόμενη σχολική χρονιά. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία: 9,6% (9.975 το 2013-14 από 11.035 το 2012-13). Η μείωση των μαθητών στα δημόσια νηπιαγωγεία ήταν 2,9% και συνολικά 3,4%.

Η αναλογία μαθητών προς το διδακτικό προσωπικό είναι 11,9 προς 1 στα νηπιαγωγεία και 9,6 προς 1 στα δημοτικά σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή