Στάθμευση: απροσπέλαστοι δρόμοι για πεζούς και… οχήματα

Στάθμευση: απροσπέλαστοι δρόμοι για πεζούς και… οχήματα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ένας, μεγάλοι δρόμοι του κέντρου αποκτούν την προ δεκαετίας όψη τους, δηλαδή παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές του δρόμου, που αφήνουν ελάχιστο χώρο για την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων. «Λίγο η κρίση, λίγο η απουσία ελέγχων, ο καθένας πια παρκάρει όπου θέλει. Μήνες έχουν να κόψουν κλήση, γιατί να πληρώσει κάποιος ιδιωτικό πάρκινγκ αφού υπάρχει ο δρόμος που είναι τζάμπα; Μέχρι την άνοιξη άφηναν και τα αλάρμ ανοιχτά, δήθεν σταμάτησα για λίγο. Τώρα παρκάρουν κανονικά και εμείς ούτε εμπόρευμα δεν μπορούμε να ξεφορτώσουμε», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης καταστήματος επί της Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι. Στη Σόλωνος, αριστερά και δεξιά, παρά τις πινακίδες τα οχήματα παρκάρουν κανονικά, ενώ στην Ιπποκράτους πολλές φορές είναι και διπλοπαρκαρισμένα. Η δεξιά λωρίδα στην οδό Ακαδημίας είναι γεμάτη από παρκαρισμένα οχήματα ακόμα και μπροστά στη στάση των λεωφορείων. Η πλατεία Κλαυθμώνος επίσης λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων, και στους δρόμους πέριξ της πλατείας τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σχηματίζουν διπλές ή και τριπλές σειρές. Επίσης, τα περισσότερα πεζοδρόμια, με πλάτος μεγαλύτερο του ενός μέτρου, είναι απροσπέλαστα στους πεζούς καθώς φιλοξενούν μηχανάκια.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η επιβολή των capital controls έχει δώσει άλλοθι στο παράνομο παρκάρισμα. Η Τροχαία έχει μειώσει τις εφόδους της, ενώ και ο Δήμος Αθηναίων δεν κόβει και πολλές κλήσεις. «Από τη μια, μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας οι υπάλληλοι του δήμου που ελέγχουν τη στάθμευση είναι ελάχιστοι. Από την άλλη, από την άνοιξη και μετά σαν να έχει δοθεί μια άτυπη εντολή να μην επιβάλλονται και πολλά πρόστιμα», λέει υπάλληλος του δήμου.

Από τις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο, η δημοτική αστυνομία της πρωτεύουσας, συγκεκριμένα 391 άτομα (πριν από την κατάργηση του σώματος στη δημοτική αστυνομία της Αθήνας υπηρετούσαν 1.050 άτομα), θα βρεθεί και πάλι στους δρόμους. 

«Ηδη η δημοτική αστυνομία έχει αναλάβει καθήκοντα (σ.σ. η επανασύσταση του σώματος έγινε με ΦΕΚ τον Μάιο), αλλά από τις 26 θα είμαστε και επισήμως στον δρόμο», λέει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Αντώνης Καφετζόπουλος. Οπως ο ίδιος τονίζει: «Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα αλλάξουν τα πράγματα και όλα θα μπουν σε τάξη. Ομως αυτήν τη στιγμή τα πράγματα είναι τόσο χάλια που έστω και μικρές διορθωτικές κινήσεις παίζουν ρόλο».

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας είναι η φύλαξη του δημόσιου χώρου με ό,τι αυτό σημαίνει (παράνομη στάθμευση, τραπεζοκαθίσματα) και η πάταξη του παραεμπορίου.

«Αρχικά θέλουμε να αδειάσουν οι δημόσιοι χώροι από τις καταπατήσεις κάθε είδους. Να μην παρκάρει ο καθένας όπου θέλει, να μη χρησιμοποιούνται οι πεζόδρομοι για στάθμευση αλλά και να μη χρησιμοποιούν οι καφετέριες τα παγκάκια στις πλατείες ως να ήταν τραπεζοκαθίσματα. Θα δώσουμε βάρος στην αποτροπή και όχι στην επιβολή προστίμων. Θα προσπαθήσουμε, δηλαδή, να πείσουμε τους πολίτες να σταματήσουν να παρανομούν και αν δεν συμμορφωθούν θα επιβάλλουμε πρόστιμα. Να δοθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι υπάρχει κάποιος που ελέγχει. Οσον αφορά τα έσοδα του δήμου, θα είμαι ευχαριστημένος αν η δημοτική αστυνομία καταφέρνει να βγάλει τα έξοδά της και μένει και κάτι στο ταμείο του δήμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή