Κάπνισμα: ανεξέλεγκτοι «θεριακλήδες» και σε νοσοκομεία

Κάπνισμα: ανεξέλεγκτοι «θεριακλήδες» και σε νοσοκομεία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νόμος που απαγορεύει το τσιγάρο σε κλειστούς δημόσιους χώρους έχει γίνει εδώ και χρόνια «στάχτη». Αλλο ένα φθινόπωρο, οι Ελληνες προετοιμάζονται για το μαρτύριο του καπνού, σε κάθε έξοδό τους. Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ περιμένουν τους θαμώνες. Το ίδιο και τα… τασάκια.

Αυτή τη στιγμή, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους -όπως αυτή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010- βρίσκει εφαρμογή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μονάδες Υγείας (όχι απόλυτα) και σε κάποια καλά -και συνήθως ακριβά- εστιατόρια. Αντίθετα, σε ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος δεν θα δει τασάκι είναι λόγω του… καπνού. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του καπνίσματος έχουν στην καλύτερη περίπτωση ατονήσει. «Από τότε που καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους παρά μόνο κατόπιν καταγγελίας που γίνεται κυρίως μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», ήταν η απάντηση από την Περιφέρεια Αττικής σε ερώτηση που έθεσε η «Κ». Το παράδοξο είναι ότι η γραμμή επικοινωνίας για το κάπνισμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι πολίτες ενημερώνονταν για τον νόμο και έκαναν και καταγγελίες, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και καιρό… Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, που είχε ενεργοποιηθεί στην αρχή για ελέγχους, πλέον παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταγγελιών κυρίως σε χώρους αρμοδιότητάς του όπως τα νοσοκομεία. Πρόσφατα επιθεωρητές χρειάστηκε να επισκεφθούν δύο φορές το νοσοκομείο Μεταξά, αφού κάποιοι επέμεναν να καπνίζουν στους χώρους ενός αντικαρκινικού (!) νοσοκομείου. Οι γενικοί έλεγχοι για το κάπνισμα σε ένα τέτοιου είδους ελεγκτικό όργανο δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα. Εξ ου και η μετονομασία του Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του ΣΕΥΥΠ σε Τομέα Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας.

«Φωτεινά» σημεία υπάρχουν. Είναι πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι είναι καθαρά θέμα πολιτισμού να μην καπνίζουν εις βάρος των άλλων και σέβονται τον νόμο ακόμα και εάν αυτός δεν εφαρμόζεται.

«Τις προάλλες είχα κλείσει την αίθουσα για έναν αρραβώνα. Εφόσον η αίθουσα ήταν δική τους, εάν ήθελαν μπορούσαν να καπνίσουν. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι όλοι έβγαιναν έξω για τσιγάρο. Οταν ρώτησα γιατί βγαίνουν έξω, μου είπαν ότι υπήρχαν παιδιά στην αίθουσα και ότι δεν είναι σωστό για τους άλλους να αναπνέουν τον καπνό τους» σημειώνει στην «Κ» εστιάτορας στον Πειραιά.

Εξετάζονται τρόποι εφαρμογής του νόμου

Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να εξετάσει τρόπους εφαρμογής του παρόντος αντικαπνιστικού νόμου. «Να αρχίσει να "ζεσταίνεται" ξανά το θέμα», όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος που πρόσθεσε ότι «μπορεί υπό τις συνθήκες στις οποίες είναι η χώρα να τίθενται άλλες προτεραιότητες, αλλά η προστασία από το κάπνισμα είναι σημαντική».

Για το θέμα αυτό, χθες, ο κ. Μπασκόζος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος (ENSP) καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη και το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί σχετική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή και του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Αντικαρκινικής Εταιρείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή